Lukijalta: Sisäilmaongelmat ovat vakavia asioita

Oli tartuttava kynään luettuani nimimerkin Tietoa paniikin tilalle kirjoituksen. (L-S 28.2).

Kirjoitus koski koulujen sisäilmaa. Siinä sanottiin: "Nyt on saatava Mikkelissä vellova sisäilmapaniikki hallintaan!" Mainittiin myös, että sisäilman aiheuttamiksi väitetyt oireet johtuvat suurimmaksi osaksi muusta.
On uskaliasta väittää niin.
Kirjoittajan mielestä varhaislapsuudessa pitäisi saada altistua mikrobeille.
Kukaan ei oireile tyhjästä. Kukaan ei tarvitse hometta elämäänsä.
Sisäilmaongelmien kohtaamiseen, tunnustamiseen ja hoitamiseen tarvitaan Suuri Muutos. Tarvitaan tervejärkistä oikeaoppista rakentamista, jossa asioita ajatellaan pitkäkestoisesti.
Parturi-kampaajana työskennellessäni allergisoiduin kemikaaleille. Oireet koskivat kohdallani hengitysteitä. Alan vaihdos oli välttämätön.
Vuosia sen jälkeen olin työpaikassa, jossa lyhyessä ajassa tulin hyvin kipeäksi. Oireet olivat: äänen käheys, kova yskä, poskiontelotulehdus, silmien kutina, iho-oireita, kuumeinen olo. Lopulta hengitysvaikeuksia.
Oireet katosivat kokonaan, kun olin poissa kyseisestä paikasta.
Minua ei uskottu, oireitani ei otettu vakavasti. Itselleni oireet olivat tuttuja kampaamoajalta. Sisäilmaongelmiin erikoistuneen arkkitehti Maria Nordinin lausunto vahvisti kokemaani: "Huonossa sisäilmassa voi olla myrkyllisiä kemikaaleja, toksiineja joihin homeelle herkistyneet reagoivat. Sama vaikutus on tietyillä tuoksuilla ja kemikaaleilla."
Oireet ovat täyttä totta. Tunnet sen kipeästi, kun nouset yöllä sylkemään paksua limaa ja kurkussa on tukehtumisen tunne. Kauheinta on, kun ei pysty kunnolla hengittämään.
Olen kokenut myös henkisen ahdistuksen. Tunne on aivan eri silloin, kun on fyysisesti vaikea hengittää.
Lääkärilläkin voi olla niin suuri tarve päteä lääkärinä, että hän unohtaa olla ihminen ihmiselle.
Olet voimaton, mutta sinun täytyy taistella saadaksesi hengittää vapaasti.

Hanna Lahtinen
Mikkeli