Mielipide: Maksaako vapaa-ajan asukas sähköstään saman hinnan kuin vakituinen asukas?

En liene ainoa, joka tuskailee sähkön myynnin ympärille punottuja rahankeräysseittejä.

Sähkön käyttäjänä olet niissä yhtä tiukasti kiinni kuin hyönteinen hämähäkin verkossa. Siirtohintoja et voi kilpailuttaa, ne on vakioitu lain suojaan.

Asumme Lahdessa isossa rintamamiestalossa ja kesämökkimme ovat Hirvensalmella ja Joutsassa.

Lahdessa jakeluverkon omistaa Lahti Energia ja noissa kahdessa muussa Järvi-Suomen Energia. Näin voin vertailla kahden toimijan hintoja.

Viimeksi tulleessa kolmen kolmen kuukauden laskussa sähkönsiirto Lahti Energian kautta maksoi kokonaisuutena 77,31 euroa sisältäen perusmaksut, verot ym.

Perusmaksu kuukaudessa on 6,45 euroa. Siirtomaksujen lisäksi toiselta yhtiöltä saatu sähkön kulutuslasku oli 50,05 euroa.

Nämä yhteensä kolmelta kuukaudelta ovat 127,36 euroa. Tätä pidän kohtuuhintaisena.

Entäs Järvi-Suomen Energia? Kolmen kuukauden laskun loppusumma yhteensä 153,71 euroa. Perusmaksu 37,56 euroa kuukaudessa, toisesta yhtiöstä siirretyn 1 144 kilowattitunnin siirto veroineen 41,03 euroa.

Minua kiinnostavat kovasti nämä hintaerot. Haluan tietää, maksaako vakituinen asukas samoilla hinnoitteluperusteilla sähköstään kuin vapaa-ajan asukas?

Emme ole ympärivuotisia mökin käyttäjiä, mutta laskut tulevat katkeamatta, eikä sähkökatkojakaan ole juuri ollut. Se on ainoa hyvä puoli mukavuuden lisäksi.

Seppo Koskinen

Lahti