Lukijalta: Eläkeläisten köyhyys on Suomelle suuri häpeä

Eläkeläisköyhyyteen on puututtava reippain ottein.

Sipilän hallituksen toteuttamat heikennykset sosiaaliturvaan sekä peruspalveluihin ovat kurittaneet rankasti pienituloisia eläkeläisiä. Tämä näkyy yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien arjessa. Puoli miljoonaa eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.

Pienituloiset eläkeläiset ovat joutuneet hyvin tukalaan asemaan, jossa kansaneläkettä ja takuueläkettä saavien pienistä tuloista menee suhteettoman suuri osa terveyskuluihin.

Yhteiskunnan tavoitteena on, että ikääntyvät voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Kuitenkin omakotitaloissa asuvien eläkeläisten menot ovat nousseet viimeisen neljän vuoden aikana eniten. Heidän asumiskulunsa suhteessa eläkkeeseen ovat nousseet viime vuosina merkittävästi.

Eläkkeiden leikkausten lisäksi toimeentuloon vaikuttavat asumisen hinnan lisäksi, lääke- ja matkakorvausten taso sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut. Sipilän hallitus on muun muassa leikannut lääke- ja matkakorvauksista ja korottanut palvelumaksuja.

Olemme tilanteessa, jossa aivan liian moni joutuu jättämään tarvitsemansa hoidon tai lääkityksen hankkimatta tai joutuu eläkepäivillään velkakierteeseen näiden takia.

Eläkeläisköyhyys on vain lisääntynyt nykyisen hallituksen kansalaisia eriarvoistavan leikkaus- ja jäädytyspolitiikan seurauksena.

Kansaneläkettä ja takuueläkettä tulee korottaa 50 eurolla. Suomi on valinnan edessä. Eläkeläisköyhyyden kasvua ei tule hyväksyä ja uhkaava eriarvoistuminen on torjuttava.

Suomeen tarvitaan vanhusasiamies, joka valvoo vanhusten avunsaantia. Valtuutetun tehtävänä olisi valvoa, ottaa kantaa ja raportoida vanhuksia kohtaavista epäkohdista sekä tarttua niiden korjaamiseen. Vanhuksille on taattava hyvä ja arvokas elämä.

Risto Mykkänen
eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Pieksämäki