Mielipide: Omaisuuden voi myydä vain kerran – "Jo nyt Etelä-Savossa maksetaan Suomen korkeimpia sähkön siirtohintoja"

Kuntien omistamien sähköyhtiöiden myyntiaikeet ovat lyhytnäköisiä ja erityisesti maaseudun kannalta arveluttavia. Sähkönkäyttäjiltä vuosikymmenten aikana kerättyjen kulutus- ja liittymismaksujen realisointi kuntien talouden paikkaamiseen ei palvele sähkönkäyttäjien eikä maakunnan etua.

Maaseudun yrittäjien, maaseudulla asuvien ja lomailevien sekä maaseudulle muuttamista harkitsevien peruspalveluihin kuuluu koko maakunnan kattava sähköverkko ja sen ylläpitäminen. Maakunnallisessa omistuksessa olevien yhtiöiden myyminen joko kokonaan tai edes osittain ulkopuoliselle saati ulkomaiselle omistajalle asettaa tämän palvelun varman ja kohtuuhintaisen saannin kyseenalaiseksi.

Sähköyhtiöiden omistus ei saa karata tahoille, joita ei kiinnosta syrjäseutujen energiapalveluista huolehtiminen. Tällainen tilanne olisi Etelä-Savon kaltaiselle harvaanasutulle maakunnalle erittäin tuhoisa. Jo nyt Etelä-Savossa maksetaan Suomen korkeimpia sähkön siirtohintoja ja tämä kehitys on saatava ennemmin laskevaan kuin nousevaan suuntaan.

Kuntien tulee nähdä omien maakunnallisten sähköyhtiöiden tärkeys pidemmällä aikavälillä. Se, että jokin yksittäinen kunta pystyisi paikkaamaan osakkeiden myynnillä väliaikaisesti taloudellista tilannettaan, ei ole kestävä peruste myynnille.

Kannattaa myös muistaa, että jokaiselle kunnalle tulee myös tulevaisuudessa uusia investointitarpeita ja menoeriä, joita ei voida aina uudelleen kattaa omaisuuden myyntituloilla. Varsinkaan, jos se omaisuus on jo myyty.

Kuntien tulee nähdä omien maakunnallisten sähköyhtiöiden tärkeys pidemmällä aikavälillä.

Jouni Paunonen

Puheenjohtaja

Vesa Kallio

Toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo