Lukijalta: Hoidetaan metsät luonnon ehdoin

Valtion maita on kolmasosa maamme metsistä. Se ei ole vähän. Jos niissä kielletään avohakkuut, on se hyvä alku.

Puita voidaan hakata muillakin tavoilla kuin avohakkaamalla. Avohakkuu on kustannustehokasta. Siksi sitä suositaan.

Avohakkuilla haetaan maksimaalista hyötyä euroissa. Metsät ovat etäinen asia heille, jotka hakevat niistä vain taloudellista hyötyä. He eivät ymmärrä, että luonnolla on itseisarvo meistä ihmisistä riippumatta.

Ihminen pitää itseään viisaana, vaikkei todellakaan ole sitä hienoine laskelmineen. Ilmastonmuutos kertoo juuri tästä ihmisen suuresta erehdyksestä. Ihminen haluaisi niin mielellään unohtaa itsekeskeisen toimintansa haitat.

Olemme luonnosta riippuvaisia. Suomen metsät eivät riitä vastaamaan Aasian suureen puun ja paperin kysyntään. Tämä on naiivia ja kestämätöntä ajattelua.

Meidän ei tule kumartaa kiinalaista eikä kenenkään muunkaan suurta rahaa. Emme kaipaa Kuopioon maailman suurinta kiinalaista sellutehdasta.

Meille uskotellaan sen tuovan paljon työpaikkoja suomalaisille. Mutta mikä on mitalin kääntöpuoli? Meiltä on perspektiivi hukassa, jos luulemme naiivisti, että suuri raha auttaa meidät uuteen hienoon huomiseen. Antamalla muiden tulla tuhoamaan luontomme tuhoamme itse itseltämme laadukkaan ja luonnonläheisen elämämme perustan.

Suojelemalla metsäomaisuuttamme emme museoi metsiämme vaan annamme niiden hengittää vapaasti.

Ei kukaan vastusta metsien hoitoa, kunhan se tehdään luonnon ehdoilla.
Tarvitsemme luontoperspektiiviä.

Tämän päivän avohakatun, tyhjän metsäpohjan ja huomisen varttuneen metsän välissä on 30 vuotta, jos asiat menevät hyvin. 30 vuotta on sangen pitkä aika.

Antti Kivimäki
puheenjohtaja
Pieksämäen Kristillisdemokraatit