Mielipide: Yksi lähti, mutta 999 jäi Juvan kirkkoon nauttimaan Jarkko Aholan esityksestä

Otsikossa on kyse ”pahaa verta” herättäneestä Jarkko Aholan konsertista Juvan kirkossa 16.2.

Yhden ihmisen närkästyminen taiteilijan lipsauttamasta helvetti-sanasta ja ulosmarssi konsertista päätyi uutiseksi lehtiin.

Tasapuolisuuden ja oikean kokonaiskuvan vuoksi on kohtuullista ja paikallaan nostaa esiin myös se, että muu tuhatpäinen yleisö istui lumoutuneena, virtuoosimaisen laulun naulitsemana, pitkän konsertin loppuun. Ja nautti.

Vaikka helvetin vanha biisi -välispiikki kirvoitti kieliä, rohkenen väittää, että enemmän konsertti kokonaisuutena kuitenkin virvoitti mieliä ja sieluja, antoi voimaa ja nosti kuraloskan yläpuolelle.

Tämä on taiteilijan hyvä saada tietää! Kuin myös niiden, jotka konsertissa eivät olleet.

Ja ennen muuta Juvan ja Rantasalmen Rotareiden, jotka vuodesta toiseen jaksavat tehdä vapaaehtoistyötä, kerätä rahaa paikalliseen hyväntekeväisyyteen ja hemmotella meitä eteläsavolaisia upeilla konserteilla.

Minunkin korvaani voimasana särähti. Kuin tylsän pokasahan rouhaisu se säikäytti.

Salamannopeasti kuitenkin kaivoin ihmismielen työkalupakista aseet, joilla negatiivinen tunne voidaan neutraloida ja saada mielen tasapaino takaisin.

Kaivoin esiin toisen asemaan asettumisen taidon, ymmärryksen, armon ja lopulta anteeksiannon.

Pienen päänsisäisen juttuhetken jälkeen tunsin ymmärryksen ja armon lämpimän aallon leviävän sydämeeni ja pystyin häiriintymättä jatkamaan keskittymistä pääasiaan, taitavasta laulusta ja musisoinnista nauttimiseen.

Armo ja anteeksianto ovat kristinuskomme timanttista ydintä. Haasteemme on niiden vieminen puheista käytäntöön elämän ärsyttävissä ja negatiivisia tunteita helposti herättävissä tilanteissa.

Ehdotan, että Juvan seurakunta laatii eksaktit ohjeet kirkossa esiintyville taiteilijoille.

Jo lapsuuden pyhäkoulussa muistan meitä kehotetun kilvoittelemaan lähimmäistemme heikkouksien ymmärtämisessä.

Siihen kiinnitti huomiotamme myös kansallisrunoilijamme Eino Leino jo yli sata vuotta sitten:

”Oi ihmiset toistanne ymmärtäkää, niin ette niin kovat oisi! --- Ei tuomitse se, joka ymmärtää. Mut laulukin syömiä selittää ja ihmiset toistansa lähemmä vie. Sen kautta käy Jumalan tie.” (Hymyilevä Apollo)

Aamen.

Vastaisen varalle ehdotan, että seurakunta laatisi eksaktit ohjeet kirkossa esiintyville taiteilijoille.

Lista sanoista, joita ei sovi kirkossa lausua, sopiiko pukeutua kuluneisiin farkkuihin, montako senttiä syvä saa naisartistin leningin kaula-aukko olla ja niin edespäin…

Joku esiintyjä voisi toki jättää tulematta Juvan kirkkoon ”mokaamisen” pelossa, mutta eipä ainakaan tämäntyyppistä myrskyä vesilasissa nousisi toistamiseen.

Tiukkiksen maineen Juva voisi saada, mutta kaikellahan on hintansa.

Lähimmäisrakkaudellisin ajatuksin

Sinka Viisala

Juva