Lukijalta: Pitääkö Suomen pelastaa koko maailma?

No ei se taida kyllä ihan onnistua vaikka vihreät voittaisivat vaalit sadan prosentin äänisaaliilla.

Surulla katselin vaalikeskustelua ilmastoasioista. Kyllä pitää ihmetellä, kuinka vajavaisilla tiedoilla ja mielipiteillä niin vihreät kuin Sdp ja vasemmistoliittokin vaahtoavat ja yrittävät manipuloida kansaa.

En toivo, että ilmastoa, maaperää tai vesistöjä pitää turmella ja tuhota, mutta rajansa kaikella.

Mennään ensin vaikka liikenteeseen. Suurimmat saastuttajat löytyvät juuri suurimmista asutuskeskuksista, etunenässä Helsinki ja sen ympäristö.

Niissä liikennemäärät ovat suurimmat ja autoilla ajetaan eniten lyhyitä matkoja, jolloin moottorit käyvät kylmempinä ja saastuttavat enemmän. Pienhiukkasia syntyy todella paljon ja liikennepölyä kertyy valtavat määrät.

Jos missä niin tällaisilla alueilla pitäisi kiellot ja rajoitukset saattaa ensimmäisinä voimaan tai ainakin rajoittaa fossiilisilla polttoaineilla kulkevien ajoneuvojen liikkumista, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Syrjäseuduilla, missä liikennemäärät ovat vähäisiä, sillä ei ole mitään merkitystä. Paras tapa saattaa asioita oikeaan suuntaan on toteuttaa se vähän kerrassaan sitä mukaa, kun ajoneuvokalusto uusiutuu. Ei mitään tiukkoja vuosilukuja, kuten jotkut puolueet esittävät.

Ruokakeskustelu vasta hupaisaa on. Sdp ja vihreät meuhkaavat, että liha ja sen tuottaminen on ilmastolle melkein katastrofi ja että ihmisten pitäisi suosia kasvisruokia.

Miten puolueiden asiantuntijat kasvattavat kasvihuoneissa salaatteja, tomaatteja ja kurkkuja talvisin, käyttämättä fossiilisia polttoaineita?
Polttoöljyä kuluu tonneittain lämmitettäessä kasvihuoneita, joten kyllä heidän oppiensa mukaan näille kuuluu myöskin haittavero asettaa.

Ilmastoasiasta on tehty liian suuri asia näissä vaaleissa. Ei yhteiskuntaa pidä ajaa siihen suuntaan, että on vain kieltoja ja rajoituksia.

Tarvitaan oikeanlaista ohjausta kansalaisille, koska suuri osa lähtee kuitenkin yksilökäyttäytymisestä.

Kun kaikille se yksilövapaus tuntuu olevan tärkein ja pyhin asia maailmassa, niin tarvitaan myös yksilövelvollisuuksia, jotta tasapaino säilyy.

Tapio Kosonen
Mikkeli