Lukijalta: Isän päihdeongelma vaikuttaa koko perheeseen mutta selvä isä on rakas ja tärkeä henkilö

”Surulliseksi se silleen tekee kun isänpäivänäki ei sitten tuu niitä viestejä ja isänpäiväonnitteluja, niin ei voi muuta kun kattoo peiliin, että missä se on se syypää siihen ettei ne lapset välttämättä muista silloin. Sitten on eri asia kun on raittiina, niin sitten niitä tulee eikä tartte olla yksin ja voi viettää lastensa kanssa ainakin jollain tavalla sitä isänpäivää!”
Näin jutteli kuuden lapsen isä radio-ohjelmassa tänä syksynä. Tarinaansa päihteidenkäyttäjänä, mutta erityisesti isänä, kertova mies on ollut jo yli kolme vuotta raittiina. Tällä hetkellä välit lapsiin ovat kunnossa, vaikka rankkojakin syyllistämisen ja pettymysten sävyttämiä keskusteluja on varsinkin vanhempien lasten kanssa käyty matkan varrella.
Kyseinen isä kertoo kokeneensa käänteentekevän muutoksen elämässään vuonna 2014, jolloin hän lähti mukaan Kehittämiskeskus Tyynelän Erityisesti Isä-toimintaan.

Päihteiden käyttö ja lapset eivät sovi yhteen. Yhden perheenjäsenen päihdeongelma vaikuttaa koko perheeseen. Silti vanhemmuuteen ja isyyteen liittyvästä päihteiden käytöstä on usein vaikea puhua.
Päihteitä käyttävät isät eivät usein tule kuulluiksi. Kuitenkin suhteet lapsiin ovat tärkeitä isyyden, vanhemmuuden ja päihteettömyyden kannalta. Päihteitä käyttävät isät voivat olla hyviä, opettavaisia, empaattisia ja ihan tavallisia isiä ollessaan selvin päin. Selvän isän kanssa lapset haluavat olla ja viettää aikaansa.
Monet kokemukset ja tutkimukset osoittavat, että lapset antavat usein merkityksen päihteitä käyttävien isien elämälle ja motivoivat heitä raitistumaan tai ainakin vähentämään päihteiden käyttöään. Myös lapselle on tärkeää saada tietoa ja rehellisiä vastauksia vanhempansa päihteiden käytöstä sekä vahvistusta siitä, ettei vanhemman juominen tai muu päihteiden käyttö ole hänen syytään.

Päihteiden käyttö ja lapset eivät sovi yhteen.Yllä mainittuihin ja moniin muihin seikkoihin pyrimme kiinnittämään huomiota Erityisesti Isä-työssämme Kehittämiskeskus Tyynelässä. Toimintaamme vakiintunut Erityisesti Isä-työ toimi aiemmin projektina ja tällä hetkellä sitä tehdään Jyväskylässä, Kuopiossa, Mikkelissä ja Varkaudessa.
Projektin aikana tunnistettiin isyyden suuri merkitys päihdekuntoutujan polulla. Isyyden esiin tuominen ja siitä keskustelu voi toimia vankkana tukena motivoiduttaessa päihteettömyyteen. Erityisesti Isä-työskentely auttaa myös perheitä heidän arjessaan ja tukee perheiden hyvinvointia.
Toivotamme erityisesti isille ja kaikille perheille mukavaa ja päihteetöntä yhdessäoloa isänpäivänä!

Marita Räisänen
Jyväskylän aluetyöntekijä
Erityisesti Isä-toiminta Kehittämiskeskus Tyynelä