Lukijalta: Miksi Juvan vaarallista risteystä ei siivottu ajoissa?

Juvan asemakaava-alueella olevan Juvantien ja valtatie 14:n idänpuoleisessa risteyksessä oli useita päiviä lumivallin muodostama näköeste.

Lumi oli kasautunut alikulkutunnelin turvakaiteen päälle ja muodosti matalille ajoneuvoille täydellisen näköesteen käännyttäessä Juvantieltä stop-merkin takaa Savonlinnan suuntaan.

Havaitsin risteyksessä 25.1. läheltä piti -tilanteen. Edelläni keskustan suunnasta ajanut henkilöauto oli muiden vasemmalle kääntyvien tapaan joutunut ajamaan puoliksi valtatielle nähdäkseen risteävän liikenteen. Samalla tuli Savonlinnan suunnasta auto, joka pystyi estämään onnettomuuden vain vastaantulevien kaistalle väistämällä.

Soitin vaaranpaikasta välittömästi Tienkäyttäjän linjalle ja kerroin vaadittujen tietojen lisäksi, että risteys oli todella vaarallinen lumen muodostaman näköesteen takia.

Seuraavan kerran ilmoitin asiasta kolme päivää myöhemmin, koska liikenneturvallisuutta ei oltu parannettu. Kerroin että on ajan kysymys, milloin risteyksessä rysähtää.

Soitin edelleen samaan numeroon havaittuani taas risteyksessä vaaratilanteen, joka vältettiin etuajo-oikeudella ajavan kuljettajan nopean reagoinnin ansiosta.

Mitään ei liikenneturvallisuuden hyväksi tehty, kunnes sain tiedon, että risteyksessä oli tapahtunut kahden henkilöauton kolari.

Siinä vaiheessa soitin jälleen Tienkäyttäjän linjalle ja tiedustelin, oliko viestini mennyt oikealle toimijalle.

Pyydän kyseisen tienkohdan urakkakilpailun voittajan edustajaa kertomaan, kenelle vastuu laiminlyönnistä kuuluu ja mikei toimittu ajoissa. Välittömästi viimeisen kolaripuhelun jälkeen saapui paikalle paikallisen yrittäjän kalusto ja näköeste poistettiin.

Katson tienkäyttäjänä tehneen voitavani. Esitin kyllä hakevani lapion ja korjaavani näköesteen vaikka yksin. Minua kiellettiin menemästä liukkaalle ajoradalle omin päin.

Jukka Kietäväinen
Juva

Muokattu 8.2.2019 kello 21.23: Poistettu tieto, että urakkakilpailun voittaja olisi YIT. Juvan kunnan alueella Ely-keskuksen kilpailuttamaa kunnossapitoa hoitaa Destia.