Lukijalta: Kuka kuuntelee hädässä olevia?

Länsi-Savon 18.2. juttu ruokajakelusta kaupungissamme suututti minut.

Länsi-Savon 18.2. juttu ruokajakelusta kaupungissamme suututti minut. ViaDia Mikkeli ry on tehnyt hyväntekeväisyyttä Mikkelissä vuodesta 2009 alkaen. Toiminnan laittoi alulle Sami Järvinen vuoden 2005 tienoilla, jolloin alkoi taloudellisesti tiukoilla olevien ihmisten tukeminen.
Toiminta oli aluksi pienimuotoista. Kysyntä ylitti tarjonnan ja pian ruokajakelu oli siirrettävä suurempiin tiloihin. Karjaportilla alkoi EU-ruokakassien jako. Leipäjono tuli tutuksi myös Mikkelissä.

Olen ollut seuraamassa toimintaa lähes alusta saakka, avustajana ja asiakkaana. Ruokajakelu toimii 11 paikalliselta S- ja K-ryhmän liikkeeltä saaduilla päiväysruokatuotteilla. He antavat ylijäämäruuan lahjoitettavaksi tarvitseville. Toivon, että Suomeen saataisiin laki, joka määräisi kaikki ruokakaupat antamaan ylijäämäruokansa jaettavaksi eteenpäin, tällöin jaettavaa olisi paljon enemmän.
ViaDia on toiminut monessa paikassa. Karjaportin jälkeen ruokaa jaettiin Vapaaseurakunnan tiloissa, mutta tilat olivat liian pienet, joten uusi muutto oli edessä. Toiminta jatkui Porrassalmenkadulla. Sieltä tuli muutto Siekkilään, homeisiksi tiedettyihin tiloihin. Siellä ei voitu kauan jatkaa. Seuraava osoite oli Porrassalmenkatu 1. Yläkerran tiloihin oli monen vaikeasti liikkuvan tai vanhuksen vaikea päästä. Eipä tarvinnut kauaa olla sielläkään, kun tuli muutto Karkialammelle. Asia on närkästyttänyt monia, sillä tilat ovat järjettömän kaukana autottomille. Monilla ei ole varaa ajaa bussilla ruuanhakuun lippuhintojen ollessa korkeat.

Ruokaa jaetaan neljänä päivänä viikossa. Joka kerran ruuan tarvitsijoita on yli sata. Aina ei tarjottava ruoka riitä. Jos on matkustanut hakemaan ruokaa, jota ei saakaan, ovat sen viikon käyttövarat saattaneet mennä turhiin bussimatkoihin.
Eikö kaupungilla ole keskustan läheisyydessä yhtään tyhjää tilaa, johon voisi kohtuuvuokralla tarjota tiloja ViaDialle ja ruuanjakeluun? Tämä olisi kaupunkilaisten palvelua siinä missä muutkin.
Viime vuonna ViaDia jakoi 22 560 ruokakassia Mikkelissä ja tarve kasvaa. Joukossamme elää liian monta, kuka mistäkin syystä, taloudellisesti tiukoilla olevaa ihmistä. Heidän hätänsä on jokapäiväistä, heidänkin ääntään on kuultava. Kuka kuuntelee?

Satu Kemppainen
kuntavaaliehdokas (sd.)
Mikkeli

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo