Lukijalta: Eläkeläisten köyhdyttämisen Suomessa aloitti Paavo Lipposen hallitus jo vuonna 1995

Risto Mykkänen kirjoitti (L-S 12.12), että eläkeläisköyhyys on häpeä. Kirjoittaja piti keskeisimpänä syynä nykyhallituksen toimia.

Tämä pitänee osittain paikkansa, mutta keskeisin syy eläkeläisten jatkuvaan köyhtymiseen on Paavo Lipposen laajapohjaisen hallituksen päätös vuodelta 1995, jolloin säädettiin taitettu indeksi työeläkkeiden maksatukseen.

Hallituksen muodostivat Sdp, Kokoomus, Rkp, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Indeksi on sidottu 20-prosenttisesti palkkaindeksiin ja 80-prosenttisesti elinkustannusindeksiin.

Kokemusten mukaan indeksi leikkaa eläkkeen ostovoimaa noin 1,5 prosentilla vuodessa. Jos on jäänyt eläkkeelle vuonna 1996, on jälkeenjääneisyys jo lähes 32 prosenttia.

Vuonna 2017 oli 80-vuotiaita eläkeläisiä 290 000 ja heidän keskieläkkeensä 1 172 euroa kuukaudessa. Ilman taitettua indeksiä kuukausieläke olisi 1 545 euroa.
Palkat ovat nousseet kuluvana vuonna 2,1 ja eläkkeet 0,55 prosentilla.

Elinkustannusten ja palvelujen hintojen jatkuvasti noustessa monen eläkeläisen rahat eivät riitä ilman tukitoimia.

Lisäksi eläkeläisten verotus on ”raippaverojen” kanssa 4—5 prosenttiyksikköä kireämpi kuin palkansaajilla.

Samalla saamme lukea eläkeyhtiöiden tilannekatsauksista, kuinka rahastojen kasvu jatkuu. Kuluvan vuoden syyskuun lopulla niissä on yli 200 miljardia euroa. Yhtiöillä ja niiden johtajilla menee hyvin, mutta eläkeläisten on kiristettävä vyötä.

Valtio on hyödyntänyt rahastoja lainojensa vakuutena, saaden muita edullisemmalla korolla lainaa esimerkiksi kansaneläkkeiden hoitamiseen.

Käytännössä valtio työeläkkeitä leikkaamalla aiheuttaa itselleen mittavaa verotulojen menetystä ja lisävelan tarvetta köyhtyvien työeläkeläisten tukemiseen.

Tähän yritettiin saada vuonna 2017 muutosta kansalaisaloitteella, mutta turhaan. Asiasta on käynnistetty uusi aloite, nyt puoliväli-indeksin (50/50) säätämiseksi kymmeneksi vuodeksi.

Kevään eduskuntavaalit ovat erityisen haasteelliset eläkeläisille, kun meillä ei ole enää muuta tapaa vaikuttaa oikeudenmukaisempaan työeläkerahastojen käyttöön.

Pekka Auvinen
metsäveteraani
Mikkeli