Mielipide: Meidät ristiinalaiset alistettiin

On ollut surullista katsoa Mikkelin virkamiehiä ja osaa sen vaaleilla valituista päättäjistä. Olen ihmetellyt pakkomielteistä toimintaa, jolla Ristiinan lukiotoimipisteen lakkauttamisesitys pitää saada maaliin.

On pöyristyttävää katsella vallan esimarssia, joilla kuntalainen alistetaan.

Esille tulevat kaikki vallankäytön ilmenemismuodot: vastustuksen murtaminen, toimintavaihtoehtojen rajoittaminen, asenteiden muuttaminen sekä vallan muuttaminen oikeudeksi ja tottelemisen velvollisuudeksi.

Ristiinalaiset nuoret ovat tuoneet esille mielipiteensä. Myös muut, yli kuntarajan, ovat toivoneet lukion säilymistä.

Esitys on ollut ontuva taloudellisesti eikä ole arvioitu kunnolla, miten lakkautus vaikuttaa kylän elinvoimaan.

Mikään mainitsemistani asioista ei ole ollut niin arvokas, että esityksen takaisinvetoa olisi edes harkittu. Kaikkia johdateltiin räikeästi valitsemaan kahden lukion välillä ja vedottiin kurssitarjontaan.

Lukion puolestapuhujat saavat tuntea syyllisyyttä kun hankaloittavat päätöksentekijöiden toimintaa. Senkin nillittäjät, totelkaa ja alistukaa!

Mikkelin arvokirjassa on tavoitteena kaupungistuminen ja niin tämäkin asenteiden muuttamiseen liittyvä vallankäyttö on kovassa pöhinässä.

Täällä Ristiinassa, maakunnan vetovoimaisimman paikan Saimaan luona ihmetellään, mitä torin varren ihmiset luulevat olevansa ja miten he kuntansa näkevät.

Ei varmaan koske kaikkia, mutta ainakin kaupungintalolla olevia ja joitain torin laidalla olevia hyvävelikerhoja.

Jotain me maalaiset emme ymmärrä, emme ole varmaan tarpeeksi innovatiivisia ja luovia. Olemmeko väärässä, jos haluamme elää hyvin myös kaupungin ulkopuolella? Onko kohtuutonta, että maksamistamme veroeuroista olisi hyötyä meille ja lapsillemme?

Kun päätökset saadaan naulattua, päättäjät odottavat pölyn laskeutumista. Onhan Mikkelissä turvattu lukio-opetus. Näin saadaan päätöksentekoprosessi loppuun asti.

Päättäjät katselevat tyytyväisinä ihmisten virtaa kaupunkiin ja vannovat että ”kyllä me tehtiin hyvä työ! Siinä ne maalaiset kulkevat kiltisti kuin lammaslauma”.

Ei tarvitse ristiinalainen valtaa, ei loistoakaan, mutta tarvitsee oikeutta ja vuoropuheluun kykeneviä päättäjiä.

Päätöksentekijät tarvitsevat maalaisjärkeä, kourallisen kohtuullisuutta ja ilmapallollisen ihmisyyttä.

Miia Koppi

Ristiina, Mikkeli