Lukijalta: Matias Hildenillä on sähköiset vaalipuheet

Keskustan kansanedustajaehdokas Matias Hilden kantaa huolta (L-S 8.12) verkkoyhtiöiden perimistä suurista siirtomaksuista. Tärkeä asia. Hän ehdottaa lakimuutoksia asian korjaamiseksi.

Siirtomaksuongelma koskee suurimmalta osin maaseudun asukkaita ja kesämökkejä. Keskustapuolue on istunut hallituksessa neljä vuotta ja asia on ollut tapetilla koko ajan. Miksi Hildenin puolue ei ole korjannut asiaa?

Hilden on keskustalaisen ministeri Vehviläisen erityisavustaja ja Leppä maaseutuasioista vastaava ministeri. Muutoksen avaimet ovat olleet omissa käsissä koko hallituskauden.

Onko kirjoitus vaalipuhetta vai tuleeko Hildenistä keskustapuolueen sateentekijä ja lentävä lause ”kepu pettää aina” joutaa romukoppaan? Äänet hänen osaltaan on korvamerkitty.

Eräänä syynä ylisuuriin verkkomaksuihin hän mainitsee, ettei ole aikoinaan tehty sähköyhtiöiden fuusioita. Yhtiön suuruus ei tuo tähän ratkaisua, päinvastoin. Ensin fuusioidaan ja sitten koko homma myydään.

Carunan kaltaiset suuryhtiöt jakavat omistajilleen maksimaaliset osingot eikä niitä kiinnosta monopoliasemassa tuotteen hinta ja maksajan asema.

Omistajat ovat usein ulkomailla eikä voitoista makseta Suomeen minkäänlaisia veroja.

Korvessa asuvilta puretaan tuottamattomat linjat pois. Näin maaseutujen tyhjennys toteutuu, pannaan sähköyhtiöt hoitamaan likainen työ.

Asun Imatran Seudun Sähkön jakelualueella. Kun saneerasin vanhaa korpitorppaani palvelu pelasi erittäin hyvin, kaikki toimi ajallaan.

Siirtomaksun perusmaksu tällä pienellä verkkoyhtiöllä on noin 160 euroa vuodessa, kun vastaava maksu naapurin verkkoyhtiön jakelualueella on noin 360 euroa.

Kulutukseen perustuvassa maksussa ei juuri ole eroja. Tätäkin pientä sähköyhtiötä on yritetty joltain osin kaapata, mutta omistajilla on ollut viisautta pitää asiat paikkakunnan käsissä.

Martti Laine
kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, (kok.)
Valkeamäki, Puumala