Lukijalta: Suomalaiset eivät osaa valita vähäpäästöisempää elämää ilman että valtio ohjaa heitä siihen

Tapio Kosonen kysyy, pitääkö Suomen pelastaa koko maailma (L-S 10.4.) ja tuskailee ilmastonmuutoksen nousseen liian suureen osaan vaalikeskustelua.

Ilmastonmuutos on suurimpia kysymyksiä nyt. Sen hillitseminen vaatii muutoksia arjen ja isojen rakenteiden, kuten energiantuotannon, osalta. On luonnollista, että aiheesta puhutaan vaalien alla.

Muutokset aiheuttavat epäluuloja. Meidän on kuitenkin syytä pelätä paljon enemmän ilmastonmuutoksen seurauksia kuin ilmastotoimia.

Ilmaston lämpeneminen on voimakkainta lähellä napa-alueita. Se tarkoittaa meille suomalaisille suuria muutoksia vuodenaikoihin, luontoon, maanviljelyyn ja metsänhoitoon.

Olemme jo saaneet kokea, millaisia sadekesiä, hellejaksoja ja myrskyjä on odotettavissa lisää. Myös globaalin talouden ailahtelut ja ruokaturvan heikkeneminen vaikuttavat Suomeen.

Emme voi luottaa vain yksilön valintoihin ja vapauteen. Tuoreen tiedon mukaan suomalaisten kotitalouksien hiilijalanjälki kasvaa. Ilmastobarometrin mukaan vain 40 prosenttia suomalaisista on muuttanut kulutustaan ilmastosyistä.

Nyt valittavien päättäjien tärkein tehtävä on turvata hyvinvointivaltio, kansalaisten turvallisuus ja lastemme tulevaisuus. Tämä onnistuu vain hillitsemällä päästöjen kasvua nopeasti. Siihen tarvitaan myös sääntelyä, vero-ohjausta ja lakeja.

Suomalaiset syövät epäterveellisen paljon lihaa ja fossiiliset polttoaineet aiheuttavat terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä.

On viisautta niin ilmaston kuin kansanterveyden kannalta ohjata esimerkiksi julkisin varoin tuotettuja ruokailuja kasvispainotteisempaan suuntaan ja kieltää uusien bensa- ja dieselautojen myynti lähivuosina.

Päästetään irti ennakkoluuloista ja katsotaan tulevaisuuteen. Vähäpäästöinen yhteiskunta ei ole ankea kielloilla kyllästetty tila, vaan yhteiskunta, jossa voimme elää terveellisempää ja vähemmän kuluttavaa arkea, johon kuuluu myös puhtaasta ympäristöstä nauttiminen.

Katja Hintikainen
helsinkiläistynyt mikkeliläinen, kahden lapsen äiti