Mielipide: Lapset ja nuoret on unohdettu Ristiinan lukioasiassa

Mikkelin kaupungilla on menossa ennennäkemätön palveluiden lakkauttamisvimma, mihinkäs muuhun kuin akuuttiin rahapulaan vedoten.

Esimerkiksi Ristiinassa ollaan elinkelpoinen koulu, Mikkelin lukion Ristiinan toimipiste, lakkauttamassa kaupungin kireän talouden nimissä.

Tätä päätöstä ollaan nyt kuitenkin tekemässä ilman luotettavaa selvitystä lakkauttamisen vaikutuksista lapsiin, nuoriin, perheisiin ja itse alueeseen.

Olisi syytä antaa kahden lukiotoimipisteen mallille mahdollisuus kehittää toimintaansa.

Lapsivaikutusten arviointi ilmeisesti kaupungin virallisella mittarilla tehtiin, mutta jokainen, joka on tutustunut ”kyselyyn”, jolla tämä ristiinalaisille lukiolaisille toteutettiin, voi sanoa että kysely oli yksi vitsi.

Ilman sarvia ja hampaita tämän lakkautusesityksen osalta voi sanoa, että nuorten ääntä ei ole kuunneltu lainkaan!

Entäpä sitten yritysvaikutusten arviointi? No, ei tietenkään ole tehty.

Ristiinassa toimii paljon yrityksiä, joiden toiminta on tietenkin kiinni siitä, kuinka vilkasta ja vireää elämä täällä pitäjässämme on. Lukion lakkauttaminen olisi niillekin huono tilanne.

Mikkelillä ja mikkeliläisillä nuorilla on tarve lukion molemmille toimipisteille, kahdelle erilaiselle mahdollisuudelle suorittaa ylioppilastutkinto. Nyt olisi syytä antaa kahden toimipisteen mallille aito mahdollisuus kehittää omaa toimintaansa.

Nythän on tätä uuden mallin, jossa hallinnollisesti on vain yksi lukio, arkea eletty vasta pari kuukautta.

Tarjotaan nuorillemme mahdollisimman laaja kurssitarjonta ja mahdollisuuksia valintoihin molemmissa lukioissa.

Mikkeli myös mieluusti mainostaa omassa ”brändin luomisessaan” omia arvojaan. Näitä arvoja ovat muun muassa ”yhteisöllisyys, hyvinvointia tukeva arki ja sujuva ja turvallinen elämä vauvasta ikäihmisiin”.

Nyt nämä arvot ollaan esimerkiksi lukion Ristiinan toimipisteen osalta heittämässä roskakoriin.

Lukion lakkauttamisesta on saatu aikaan laskennallisesti 250 000 euron säästö. Onko todellakin sen arvoista lopettaa lukiokoulutusta Ristiinassa? Halvalla menee!

Jotta koko Mikkelissä olisi asukkaita jatkossakin, meidän täytyy edelleen panostaa lapsiin ja nuoriin ja houkutellaan näin alueelle uusia perheitä.

On ihan takuuvarmaa, että näin ei tapahdu palveluita karsimalla.

Mikkeli on maaseutukaupunki, pidetään siis jatkossakin huolta siitä, että annetaan kaupungin reuna-aluille elinmahdollisuuksia ja nähdään niiden potentiaali kehittyä.

Heidi Särkkä

terveydenhoitaja, kasvatus- ja opetuslautakunnan varajäsen (kok.)

Ristiina