Mielipide: Ystävä on päivänsä ansainnut

Suomessa ystävänpäivää on vietetty 1980-luvulta alkaen ja virallisesti se tuli kalenteriimme vuonna 1996.

Me suomalaiset muistamme ystävänpäivänä yleisesti ystäviämme, kun muulla maailmassa päivää vietetään rakastavaisten päivänä.

Ystävä on arvokas asia. Liian moni kärsii siitä, että ystäviä ei ole. Professori Juho Saaren muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan yksinäiseksi kokee itsensä noin 15-20 prosenttia suomalaisista.

Syvintä yksinäisyyttä kokee arviolta viisi prosenttia suomalaisista. Heille yksinäisyys on muodostunut keskeiseksi osaksi minäkuvaa.

Yksinäisyys vaikuttaa eri tavoin ihmisen hyvinvointiin. Yksinäisyyden sanotaan olevan pian suurempi terveysriski kuin ylipaino.

Tutkimusten mukaan yksinäisyyden sairastuttava vaikutus vastaa 15 tupakan polttamista päivässä.

Yksinäisyys voi aiheuttaa mielenterveysongelmia sekä sydän- ja verisuonitauteja ja lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Yksinäisyyden sanotaan olevan juurisyy, monien asioiden takana oleva tekijä.

Yksinäisyydellä on monet kasvot, se on erilaista eri ikäkausina.

Vanhuksen ikätoverien joukko on harventunut, hoitokotiin ei kannata odottaa vieraita. Nuori voi kokea alemmuutta tai erilaisuutta ja jää sen vuoksi yksin.

Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään.

Lapsen yksinäisyys voi alkaa koulukiusaamisesta. Ilman kaveria on raskasta.

”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään”, todetaan Raamatun alkulehdillä.

Toisiin yhteydessä oleminen on ihmisen perustarve. Jokainen kaipaa ystäviä. Ulkopuolisuus satuttaa.

On raskasta tuntea, ettei kelpaa tai tule hyväksytyksi. Tämä aiheuttaa helposti häpeää, joka saa ihmisen eristymään muista.

Jonkun yksinäisyyden poistaminen voi alkaa ystävällisestä katseesta ja tervehtimisestä, jonkun toisen siitä, että istuu samaan kahvi- tai lounaspöytään, kolmannen puhelinsoitosta ja kuulumisten kysymisestä.

Vielä parempi keino on yksinäisen luokse meneminen tai hänen kutsumisensa mukaan johonkin harrastukseen.

Ystävänpäivänä voi aloittaa vaikka tästä: ”Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin.” (Sananlaskut 15:30).

Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa