Lukijalta: Päättäjien on otettava vastuu ilmastonmuutoksen torjumisessa

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii ennennäkemättömiä toimia, joihin on ryhdyttävä viipymättä.

Edessä ovat kohtalokkaat vuosikymmenet, jotka ratkaisevat lastemme, lastenlapsemme ja tämän maapallon tulevaisuuden.

Tapio Viljasen (L-S 14.11.) mukaan kansanedustajien ei pidä puuttua ilmastokysymyksiin.

Olen eri mieltä. Vastuuta ei voi siirtää yksin kuluttajille. Päättäjien on niin kunnissa kuin valtakunnan politiikassa otettava yhdessä vastuu ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä.

Oma ajatteluni lähtee siitä, että ilmastoystävällisempi valinta on aina tehtävä kuluttajalle helpommaksi ja halvemmaksi. Juuri tähän me tarvitsemme tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa.

Poliittisilla päätöksillä voidaan ohjata kuluttamista. Otetaan esimerkiksi matkailu. Vihreät ovat esittäneet lentoveroa, jota maksettaisiin jokaiselta lennolta erikseen. Mitä enemmän lentäisit, sitä enemmän maksaisit veroa.

Lentovero ohjaisi kansalaisia suosimaan lähimatkailua, ja meillä Saimaan rannoilla riittää matkailupotentiaalia. Ilmasto kiittää, kun ulkomaanmatkat vähenisivät. Samalla paikallinen matkailukulttuuri saisi piristysruiskeen.

Viljanen väitti erheellisesti, että kaikki uusiutuvat energiamuodot olisivat vasta koekäytössä ja tutkimuksessa Suomessa.

On totta, että tuulivoimarakentaminen alkoi meillä selkeästi myöhemmin moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna.

Tällä hetkellä meillä on reilut 700 tuulivoimalaa, jotka kattavat vajaat kuusi prosenttia maamme vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Tuulivoima ei ole koekäytössä, vaan aidosti tuhansien kotitalouksien energiaratkaisu.

Suomi voi olla edelläkävijä uusiutuvien energiamuotojen käytössä, mikä synnyttää Euroopassa jo nyt myös eniten uusia työpaikkoja. Tarvitsemme vahvaa yhteistä poliittista tahtotilaa.

Kukapa olisi 70-luvulla uskonut, että 40 vuotta myöhemmin Suomi tunnetaan kaikkialla maailmassa laadukkaasta koulutuksestaan?

Tehdään yhdessä Suomesta ilmastonmuutoksen torjunnan mallimaa, eikä jätetä ilmastonmuutoksen laskua maksettavaksi lapsillemme.

Heli Järvinen
kansanedustaja (vihr.)
Kerimäki

Luetuimmat