Lukijalta: Jäitä hattuun Kaj Turuselle

Ehkäpä protestiliikkeen nostaneet eivät halua Savoon uusia toimijoita kaivosalalle. Kuitenkin toivottavaa olisi perustaa väitteet tosiasioihin.

Kansanedustaja Kaj Turunen on huolissaan mahdollisesti tulevan kaivoksen negatiivisista ympäristövaikutuksista. Kehotan panemaan jäitä hattuun, vaikka eduskuntavaalit siintävät.

Ensinnäkin: Mineraalien tutkimusta ja kaivostoimintaa suunnittelevalla yrityksellä on laillinen oikeus toimintaansa. Se on tehnyt lupaavan löydöksen, joka tässä vaiheessa perustuu seitsemään porausreikään ja kolmen näytteen analysointiin Aitolammen alueella.

Tästä on vielä pitkä matka kaivostoiminnan aloittamiseen. On esimerkiksi tehtävä YVA eli ympäristövaikutusten arviointi, joka on varsin tiukka lain edellyttämä toimi.

Toiseksi: Herää kysymyksiä, onko kansanedustaja Turusella syvällisempää tietoa, kuinka grafiittia rikastetaan. Taustalla on tietysti Talvivaara, josta tehtiin mediaspektaakkeli. Talvivaaran metallimineraalit mustaliuskeessa ja Aitolammen alkuainehiili grafiittina edellyttävät aivan erilaisia rikastusprosesseja. Ehkä niiden ympäristöongelmia ja -uhkia ei tässä vaiheessa kannata käydä ratkomaan.

Kolmanneksi: Kannanotot kaivoshankkeiden vaarallisuuteen perustuvat mutu-oletuksiin. Heinävettä melko lähellä sijaitsee Outokumpu, jonka kuparikaivos aloitti itsenäisyytemme alkuvuosina. Vuonna 1926 siellä käynnistyi rikastamo, joka käytti vaahdotustekniikkaa. Outokummusta tuli menestystarina kuparituotannon, metallurgisten keksintöjen ja Kemin kromikaivoksen myötä, joka oli alku uudelle terästeollisuudelle Torniossa. Eipä ole monikaan näitä ilmiöitä kironnut.

Mutta ehkäpä protestiliikkeen nostaneet eivät halua Savoon tällaisia uusia toimijoita. Kuitenkin toivottavaa olisi perustaa väitteet tosiasioihin, ei pelkojen herättäminen ilman parempaa tietämystä.

Seppo Härkönen
Joutseno