Lukijalta: Lea Aallon nimi olisi ansainnut tulla mainituksi Kenkäveroa käsitelleessä jutussa

Kenkäveroa koskeva juttu (L-S 16.3.) oli ansiokkaasti koottu. Kuitenkin monet ovat ihmetelleet jutusta välittyvää yksipuolista kuvaa.

Lea Aallon nimi olisi pitänyt mainita, siksi merkittävästi hän oli mukana hankkeen käynnistämisessä.

Koska Mikkelin läänin kotiteollisuusyhdistyksen puolelta henkilöt nimettiin, on aiheellista mainita myös Savo-Karjalan Marttapiiriliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Lea Aalto marttojen edustajana.

Hän kävi jo vuonna 1985 esittelemässä ränsistynyttä pappilaa Marttaliiton johtohenkilöille heidän Mikkelin vierailunsa aikana ja kertoi innostuneena visiostaan uudesta toimintakeskuksesta.

Paikka todettiin hienoksi, mutta ymmärrettävästi toteutusta pidettiin utopistisena kun rakennus oli rappiolla ja puutarha pöheikköä. Jo tätä ennen Lea oli käynyt alustavia neuvotteluja pappilasta Mikkelin maaseurakunnan kanssa.

Pari vuotta myöhemmin asiat etenivät siten, että Mikkelin läänin kotiteollisuusyhdistys ja Savo-Karjalan Marttapiiriliitto kehittivät yhdessä ajatusta pappilan kunnostamisesta monipuoliseksi toimintakeskukseksi ja esittelivät ideansa Mikkelin kaupungin johdolle.

Piirin hallitus ja silloiset toiminnanjohtajat Leila Kekkonen ja Tuija Valjakka Kekkosen sijaisena olivat toteuttamassa Lean haavetta Kenkäveron nostamisesta rappiosta uuteen kukoistukseen.

Suunnitteluvaiheen ja ison kunnostusurakan jälkeen Kenkäveron toiminta käynnistyi kahden järjestön ja Mikkelin kaupungin yhteistyönä.

Ritva Otva
Etelä-Savon Marttojen toiminnanjohtaja 1999—2016
Mikkeli