Lukijalta: Kuntaveron korottaminen vain ruokkisi Mikkelin taantumisen kierrettä

Keskustelua veronkorotuksesta seuratessa joutuu miettimään, ovatko poliittiset päättäjät tietoisia siitä, mitä korotus todella mikkeliläisille tarkoittaa.

Millainen mielikuva muodostuu kunnasta, joka ratkoo pulmiaan veronkorotuksilla?

Kaikista veroista juuri tuloverot haittaavat taloustutkimuksen mukaan eniten taloudellista toimeliaisuutta, eli työllisyyttä ja investointeja.

Alueiden välisessä kilpailussa menestystekijöitä ovat työvoima, pääoma sekä teknologia. Korkeat tuloverot karkottavat näitä kaikkia.

Yhden prosenttiyksikön nosto on keskituloiselle perheelle useita satoja euroja vuodessa. Mikä pahinta, se koskettaa eniten pienituloisia ja eläkeläisiä.

Eläkeläisiä siksi etteivät he voi hyödyntää kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä. Halutaanko kaupunkilaisten ostovoimaa todellakin leikata 8,8 miljoonalla eurolla?

Ostovoiman leikkaus on suoraan pois paikallisesta kulutuksesta. Ihmisten on joka tapauksessa ostettava elämässä tarvittavat päivittäiset perusasiat. Tällöin veronkorotus osuu kaiken kivuliaimmin erikoisliikkeiden, ravintoloiden ja muiden jo vaativassa ympäristössä toimivien yritysten toimintaan.

Olemme seuranneet uutisia Mikkelin keskustan kivijalkaliikkeiden ahdingosta. Veronkorotus on päättäjiltä suoraan kylmä suihku kivijalkayrittäjien niskaan.

Elinvoimaiseksi haluava Mikkeli ei voi rakentaa tulevaisuuttaan veronkorotuksien varaan.

Verojen jatkuva korottaminen yhdessä laskevan ostovoiman ja vähenevän väestömäärän kanssa ruokkii ainoastaan kaupungin taantumisen kierrettä. Jos rahat eivät riitä, on muutettava rakenteita tai karsittava menoja.

Verojen korottaminen on kuin märkä rätti vasten kasvoja pyrkimyksille hankkia Mikkeliin uusia yrityksiä ja asukkaita.

Mikkelin tulevasta elinvoimasta päätetään nyt. Jos kaupungin halutaan kukoistavan vielä vuosien ja vuosikymmenien päästä on rohkeita ja kipeitäkin päätöksiä uskallettava tehdä.

Kunnallisveron korotus ei ole oikea päätös tulevaisuuden Mikkelin kannalta.

Jari Somero
puheenjohtaja
Mikkelin Yrittäjien hallitus