Lukijalta: Vappusatanen toteutetaan tavalla tai toisella, lupaa kansanedustaja Kimmo Kiljunen

Onko Rinteen hallitus pettänyt eläkelupauksensa? Tätä mieltä on perussuomalaisten Etelä-Savon yhdistyksen puheenjohtaja Veikko Elo (L-S 6.7.)

Hän kirjoittaa, että Rinteen ”vappusatanen” oli pelkkä vaalisyötti.

Taitetun indeksin kumoamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Kimmo Kiljunen on taas kuulemma ensimmäisiä ruotuun laitettuja kansanedustajia.

Veikko Elo on sikäli oikeassa, että hallitus ei ole vielä ensimmäisen kuukautensa aikana ehtinyt lunastaa tekemiään eläkelupauksia.

Hyvällä alulla kuitenkin ollaan, sillä juuri hyväksytyssä lisätalousarviossa varattiin rahaa ”vappuviisikymppiseen” alle 1 000 euron eläkkeisiin. Tämä on ensiaskel.

Hallitusohjelmassa on kirjaus: ”Käynnistetään kolmikantainen selvitys siitä, miten työeläkejärjestelmän sisällä voitaisiin parantaa pienimmillä työeläkkeillä olevien asemaa.” Näin haetaan keinoja, joiden avulla voitaisiin nostaa kaikkien alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla.

Valitettavasti EK:n toimitusjohtaja Jyrki Häkämies on todennut tähän hallitusohjelman kohtaan: ”No go”.

Jos työmarkkinakenttä ei kykene kolmikannassa sopimaan pienten työeläkkeiden korotuksesta, joudutaan miettimään muita konsteja.

Olen varma, että ”vappusatanen” toteutetaan tavalla tai toisella. Se on kuitenkin vasta ensi askel, sillä isompi kysymys on ylipäätään lopettaa eläkeläisten lakisääteinen köyhdyttäminen, jonka taitettu indeksi aiheuttaa.

En ole kansanedustajana laittanut kynttilääni vakan alle. Tulen tekemään voitavani taitetun indeksin korjaamiseksi.

Kimmo Kiljunen
kansanedustaja (sd.)
Vantaa