Mielipide: Mikkeli sai aikoinaan hienon teatterifestivaalin muutamalla kymppitonnilla — Työväen näyttämöpäivät tuovat kaupunkiin vireyttä ja elinvoimaa

Raimo Jenu haluaa lopettaa Työväen näyttämöpäivät Mikkelistä (LS 28.9.).

Kun olen ollut mukana kaupungin hallinnossa näyttämöpäivien Mikkeliin tulon aikoihin ja sekä niiden, että Mikkelin Teatterin hallinnossa kymmeniä vuosia, oikaisen muutaman asian.

Siitä olen samaa mieltä, että Teatterin avustuksia ei ole järkevää leikata, koska sen negatiiviset vaikutukset moninkertaistuvat.

Alun perin Työväen näyttämöpäivien oli tarkoitus kiertää vuosittain kaupungista toiseen, vuoden 1976 Lahden ensimmäisten näyttämöpäivien jälkeen.

Seuraavana vuonna Mikkeli yhdessä Työväen Näyttämöiden liiton kanssa järjesti niin hyvät teatterifestivaalit, että sekä harrastajateatterit, katsojat että järjestäjät halusivat jatkossakin tulla Mikkeliin.

Oleellista oli Mikkelin Teatterin tekniikan ja kymmenien vapaaehtoisten innokas tuki.

Mikkelin kaupunki näki mahdollisuuden saada valtakunnallinen tapahtuma kylmimmän talven kaamosaikaan ja saikin itselleen monien kaupunkien haluaman festarin. Yhteisölliset illanvietot olivat ikimuistettavia.

Raimo Jenua ja joitakin muitakin silloisessa kaupunginvaltuustossa närästi näyttämöpäivien nimi ja valtuustossa kuultiinkin monta puheenvuoroa aiheesta ja aiheen vierestä.

Onneksi arvostamani kokoomusvaikuttaja Aslak Aas pani valtuuston oikeistoenemmistön järjestykseen tukemalla festivaalia ja myös sen nimeä.

Mikkeli on saanut muutamalla kymppitonnilla valtakunnallisen festivaalin, mikä on antanut erinomaisen mahdollisuuden myös täkäläisille harrastajateattereille ja toimii loistavasti laitosteatterin ja vapaaehtoisten kanssa.

Työväen näyttämöpäivät tuovat meille elämyksiä ja elinvoimaa, asiakkaita ja ostajia.

Markku Turkia
teatteriharrastaja
Mikkeli