Lukijalta: Mökkeilyn trendit tutuiksi

Mökkeilyyn käytettiin toissa vuonna Suomessa 6,2 miljardia euroa ja se työllisti 60 000 suomalaista. Etelä-Savossa kannattaa tosissaan miettiä, kuinka luvuista päästään isommalle osingolle ja miten mökkeilyyn saadaan vielä isompi noste.

Mökkeilyyn käytettiin toissa vuonna Suomessa 6,2 miljardia euroa ja se työllisti 60 000 suomalaista. Etelä-Savossa kannattaa tosissaan miettiä, kuinka luvuista päästään isommalle osingolle ja miten mökkeilyyn saadaan vielä isompi noste.
Mökkeilijät käyttävät eniten rahaa korjauksiin ja päivittäistavaraostoksiin. Summa on mökkeilyn kuluista yli puolet, kolme miljardia euroa. Koska kyse on isossa määrin mökin läheltä hankituista asioista ja palveluista, koituu tuo potti lähinnä mökkikuntien ja lähialueiden hyödyksi.
Muita rahanlähteitä mökkikunnille ovat yksityiset tie- ja laiturimaksut, muut kuin vähittäistavarakaupan ostokset, uudisrakentaminen, matkakulut sekä kiinteistökaupat.

Mökkiläisten tarpeet ja rahankäyttö on hyvä tiedostaa, kun kunta ja yritykset miettivät palveluitaan. Löytyykö mökkikunnista markkinarakoja, jotka nyt kenties valuttavat tuloja naapurikuntiin?
Toinen tärkeä asia on mökkeilyn ajankohtaiset virtaukset.
Ensimmäiseksi; uusmaalaiset mökkeilevät paljon ja heidän mökkipaikkatoiveissaan kilpailevat koko Suomi sekä mökkeily kaupungin lähellä. Matkailukeskuksien mökkeilyssä puolestaan ulkomaalaiset matkailijat ovat vahvasti edustettuina. Kolmanneksi vuokra- ja yhteisömökkeilytarve lisääntyy kaiken aikaa. Neljänneksi saaristo-, rannikko- ja muu vesistömatkailu on kansainvälisesti matkailun vetovoimaisempia osia.
Kun nämä huomioidaan markkinoinnissa, palvelujen räätälöinnissä ja saatavuudessa, on meillä mahdollisuus kasvattaa mökkeilystä vieläkin merkittävämpi menestystekijä Etelä-Savossa.

Valtion tasolla olemme edistäneet vapaa-ajan asumista muuttamalla muun muassa lainsäädäntöä niin, että kunnan rakennusjärjestyksessä voidaan laajemmin päättää vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisesta vakituiseksi. Kaksoiskuntalaisuudesta alkoi vuoden loppuun kestävä selvitystyö. Matkailun edistämiseen Visit Saimaaseen on tulossa lisää valtion rahaa.
Mökkeily tuo mukanaan sellaistakin elinvoimaa, joka näyttäytyy esimerkiksi erilaisina tapahtumina mökkeilyn sesonkiaikaan. Ne tekevät kunnasta mielenkiintoisemman myös vakioasukkaille. Tapahtumat ja kuuluisat mökkiläiset ovat parhaimmillaan luomassa kuntabrändiä. Puumalassa tämä on hyvin oivallettu.

Hanna Kosonen
kansanedustaja (kesk.)
Savonlinna

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo