Lukijalta: Essoten kilpailutus tuplasi ikäihmisen hoitomaksut

Minuun oli yhteydessä omainen, jonka vanhempi asuu Puumalan Mäntykodissa.

Hän kertoi huolestuneena, miten Essoten hoitomaksut ovat kaksinkertaistuneet tämän vuoden alusta lähtien. Vanhuksen kunnossa ei kuitenkaan ole tapahtunut muutoksia.

Viime vuonna pyykinpesu ja siivous hoidettiin paikallisten yrittäjien voimin. Kuukausittainen maksu oli, pyykkimäärän mukaan, 50—70 euroa.

Tämän vuoden alusta, Essoten kilpailutuksen jälkeen, maksu on kiinteä, 130 euroa kuukaudessa. Pyykin määräksi on arvioitu 50 kiloa kuukaudessa.

Se, paljonko maksusta menee kilpailutuksen voittaneelle yrittäjälle Mikkelissä ja paljonko Essote ottaa välistä, on hämärän peitossa.

Omaisen kertoman mukaan vanhuksella ei ole edes 50 kiloa vaatteita. He pesettävät pyykit edelleen paikallisessa pesulassa, mutta siitä huolimatta tuo 130 euroa kuukaudessa on maksettava.

Viime vuonna kyseisen henkilön hoitomaksun peruste oli 16 tuntia viikossa. Nyt hoitomitoitus uusittiin ja sen mukaan hoitomäärä on yli 30 tuntia viikossa. Tämän mukaan hoitomaksu on noin 1 000 euroa kuukaudessa, kun viime vuonna vastaava summa oli noin 600 euroa.

Omaisen mukaan henkilön kunnossa ei ole tapahtunut muutosta, joka perustelisi hoitomäärän lisäämisen. Laskelmaa mitoituksesta ei ole omaiselle näytetty.

Lisääntynyttä tuntimäärää on perusteltu sillä, että kun vanhuksen kunto tulevaisuudessa heikkenee, on käytettävissä riittävä hoito.

Mutta entäs jos hoidettava kuolee ennen kunnon heikkenemistä? Palauttaako Essote tarvittavan hoidon yli etukäteen perityt maksut?

Asumisen maksuissa ja ateriamaksuissa ei ole tapahtunut muutoksia, mutta ne hoitaakin Puumalan kunta.

Omaisen kertoman mukaan vanhuksen kaikki eläkkeet, poislukien lain määräämä osuus lääkkeisiin, menevät tähän hoitopaikkaan ja korotettuihin maksuihin, eivätkä ihan riitäkään. Kunta maksaa puuttuvan osuuden.

Kunnat pitävät kovaa melua Essoten toiminnasta ja kovista kustannuksista, mikä on täysin aiheellista. Nyt Essote on huomannut, että rahaa on vielä kynittävissä asiakkailta ja sitä mahdollisuutta käytetään härskisti hyväksi.

Kun hoidettavan tulot eivät riitä, erotuksen maksaa kunta. Eli kustannuspaineita on kunnille tulossa lisää.

Tämä on esimerkki siitä, ettei kukaan oikein valvo, mitä asiakaspinnassa tapahtuu.

Omaisten valitukset eivät johda mihinkään eivätkä kaikki viitsi edes puuttua tähän ryöväämiseen toivoessaan että kunhan hoitaisivat asiallisesti.

Kunnan on puolustettava ja ajettava asukkaittensa, yrittäjiensä ja kunnan etuja. Essoten kaltainen suuri hallinto vaatii vahvaa toiminnan valvontaa kaikilla tasoilla.

Valvonta ja puuttuminen epäkohtiin vaatii hyvää tietämystä ja ja laajan organisaation tuntemusta ruohonjuuritasolta lähtien. Siksi sitä ei voi kunnassakaan tehdä viraapelihommina.

En ihmettele yhtään Hirvensalmen ratkaisuja ja nyt Pertunmaan pohdintaa vaihtoehtojen hakemisesta Essotelle.

Martti Laine
kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja (kok.sit)
Puumala