Lukijalta: Keilahalli on Mikkelille merkittävä vetovoimatekijä

Mikkeliin saatiin seitsemän vuotta sitten mainio 10-ratainen keilahalli ammattikorkeakoulun kampukselle. Muutamaan vuoteen kaupungissa ei ollut keilahallia, koska Maksimatin alakerran halli jäi uuden kauppakeskuksen jalkoihin. Keilaajilla oli kova ikävä lajiaan.
Radoilla on riittänyt vipinää. Mikkelin keilaajat ovat tauon jälkeen alkaneet pärjätä taas myös Suomen keilaradoilla hyvin. Lippulaivana on toiseksi korkeimmalla sarjatasolla keilaava St. Michel Bowlers, aiemmin SM-liigassakin pelanneen keilaseura Kimpan perillinen.
Kilpakeilaajien ohella lajia harrastetaan liki vauvasta vaariin. Monet eläkeläisryhmät keilaavat viikoittain säännöllisesti ja erilaiset porukat pitävät radoilla yhdessä hauskaa. Myös koululaiset ja opiskelijat tsemppaavat keilaradoilla ahkerasti. Lasten synttäreitäkin vietetään keilahallissa usein,  lapsilla on hauskaa ja vanhemmat pääsevät pienellä kustannuksella ja vähällä vaivalla.
Kokeneen keilaajankin on hienoa nähdä aloittelijoiden tai vaikkapa lasten riemua, kun pallo kaataakin kaikki keilat, tai ainakin muutaman.
Keilahalli on tutkitusti yksi kiinnostavan kaupungin vetovoimatekijä. Mikkelissäkin se on harrastustarjontaa mukavasti täydentävä liikunta- ja vapaa-ajanviettomahdollisuus.
Vaikka Mikkelin keilahallin käyttöaste on verrokkihalleihin nähden korkea ja kustannustehokas toiminta kestää kriittisenkin tarkastelun, toiminnan taloudelliset haasteet ovat kovat.
Keilahalliyhtiö ei saa Mikkelin kaupungilta enää toiminta-avustusta, mutta kaupunki on hienosti taannut yhtiön lainoja. Vanhalla kasarmialueella sijaitseva keilahalli on Etelä-Savon kampuskiinteistöt-kuntayhtymän vuokralainen.
On perusteltua ja tärkeää, että nämä edellä mainitut tahot pitävät osaltaan huolen siitä, ettei Mikkelin keilaajille tule taas kova ikävä harrastustaan. Lajin jatkumisen turvaaminen Mikkelissä on vahvasti niiden intressi myös taloudellisesti.

Markku Lahikainen
kaikissa Mikkelin kolmessa keilahallissa pelannut keilaaja.
Mikkeli