Mielipide: Valoa Mikkelin päätöksentekoon

Uhkaavat leikkaukset ja yt-neuvottelut saavat myhäilyn loppumaan Mikkelissä viimeistään kun osuu omalle kohdalle.

Mikkeli perää isoja linjoja leikkauksille ja samalla suunnittelee valtavia investointeja muun muassa kouluverkkoon ja Essoten Mielentalokin painaa jo muutamalla kymmenellä miljoonalla päälle.

Kaikki on saatava torin ympärille keinolla millä hyvänsä ja koska Mikkelin teatterille on matkaa torilta noin 300 metriä, sieltä siivutukset sitten aloitetaan. Onhan teatteri jo sen verran syrjässä.

Mikkelin teatterille on suunnitteilla reilun 70 000 euron leikkaukset. Saman verran Mikkelin kaupunki maksoi konsulttipalvelulle fasilitoivasta johtamiskoulutuksesta.

Koulutuksesta mieleeni jäi villasukissaan pöydällä pomppiva kouluttaja, joka hoki jopa hysteerisesti "Hei teillä on hyvä meininki. Te keksitte tän jutun ihan ite".

Ymmärrän positiivisen vireen ja vertikaalisen johtamisen tarkoituksen esimiestyössä, mutta saman summan Mikkeli olisi voinut kohdentaa Mikkelin teatterille, jolloin leikkauksia ei olisi tarvinnut edes ehdottaa.

Sinänsä koulutus täytti farssin piirteet, mutta mielummin katson ammattinäyttelijöitä työssään.

Mikkelin teatteri on harrastajateattereille erittäin tärkeä yhteistyökumppani ja tien viitoittaja. Pienellä budjetilla tuotetut laadukkaat näytelmät tuovat asiakasvirtaa Mikkeliin ja yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa on pistetty merkille.

Ovet ovat auenneet erityislapsille, tyttö- ja poikateattereille ja jopa syksyn 2020 Roosa nauha -tapahtumalle.

Mikkelin teatteri elää tässä päivässä ja tekee yhteistyötä suurella sydämellä pitämällä vuokrahinnat meille kaikille maltillisina. Mikkelin teatterille kohdentuvat leikkaukset osuvat toteutuessaan koko laajalle teatterikentälle ja tämä on kuin märkä rätti kasvoille meille kaikille.

Rakastunut Ryti -ensi-illassa otetussa kuvassa teatterinjohtaja hymyilee vapautuneesti ja vierellä hymyilee Jyrki Koivikko, joka vakuuttaa ettei leikkauksia tule.

Nyt sanat kuitenkin pyörretään. Mikä on tämän ruletin tarkoitus? Oliko tämä vain yhden ihmisen näkemys?

Sen olen aistinut, että kokoomuslaisten intressit tuntuvat olevan enemmän Mikkelin kaupungin orkesterin puolella ja sieltä leikkauksia ei ole kaavailtukaan.

En halua vastakkain asettaa orkesterin ja teatterin toimintaa, mutta yhdenvertainen kohtelu olisi vähintäänkin reilua. Leikkauksia tarvitaan, mutta ne täytyy suunnata suuremmille linjoille.

Ristiinasta tullaan jo nyt paremman kurssitarjonnan perässä Mikkeliin lukioon, Moisio on mitä oivallisin ja voimaannuttavin paikka mielenterveyspotilaille upean luontonsa ansiosta ja terveitä koulurakennuksia löytyy muun muassa Ihastjärveltä.

Koulutaksinkin nokan suunta voi olla yhtälailla Ihastjärvi kuin Mikkeli eikä lukioikäisten koulumatkan turvallisuudella kannata päätään vaivata, sillä kulkeehan Himalanpohjan perillä ekaluokkalaiset tienlaitaan sähkölampun valossa.

Tätä samaa valoa toivoisin päätöksen tekoon koko myhäilevän Mikkelin alueella.

Tanja Puustinen-Kiljunen

puheenjohtaja
Ristiinan nuorisoseura

Luetuimmat