Lukijalta: Polkupyörien pysäköinti voidaan järjestää Mikkelin keskussairaalassakin helposti, jos vain halua on

Olemme ilahtuneita siitä, että Mikkelin keskussairaalan työntekijät ja asiakkaat käyttävät kansanterveyden ja ilmaston kannalta kestävää liikkumismuotoa, pyöräilyä, työmatkoihin ja asiointiin.

Sairaalan pyöräpysäköinti on kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa luvattoman huonossa kunnossa.

Rakennustyömaa on pahentanut tilannetta. Toukokuun alussa saimme lukea, kuinka pyörämeri täytti sairaalan sisääntuloväylät (L-S 8.5.).
Lisäksi luvattoman monta pyörää on varastettu sairaalan työntekijöiltä työvuoron aikana viime vuosina.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa kannustetaan henkilöstöä työmatkapyöräilyyn. Houkuttelevuutta on parannettu rakentamalla sairaalalle turvallinen pyöräparkki, jossa polkupyöriä voi säilyttää säältä ja varkailta suojassa. Aloite pyöräparkista tuli henkilöstöltä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ryhdyttiin miettimään työmatkaliikkumista kokonaisuutena, kun ryhdyttiin suunnittelemaan uutta sairaalaprojektia.

Sairaanhoitopiirin, henkilöstön ja osaavan konsultin avulla löytyi toimiva kokonaisuus. Näitä kokemuksia on hyödynnetty myös Jyväskylän yliopistolla.

Ohjeistusta ja tutkittua tietoa löytyy runsaasti pyöräpysäköinnistä. Kun pyöräpysäköinti sijaitsee lähellä esimerkiksi työpaikan sisäänkäyntiä ja on tulosuunnassa ennen kohdetta, on pyörällä töihin saapuminen helppoa ja miellyttävää.

Haastamme Essoten ratkaisemaan pyöräpysäköintiin liittyvät ongelmat, jotta ”pyörämeri” sisäänkäyntien yhteydessä ei toistuisi ja jotta sairaalan henkilökunta voisi jättää pyöränsä työpäivän ajaksi turvalliseen ja laadukkaaseen säilytykseen.

Hyviä ohjeistuksia ja kokemusperäistä tietoa on. Asia vaatii Essotelta päättäväistä tahtoa ja suhteessa varsin pientä panostusta asiaan. Ei pyöräpysäköinti niin vaikeaa ole, kun se on muuallakin osattu ratkaista.
 
Markku Pietilä
Teemu Saramäki
Pyöräilyseura Velo Saimaa ry