Mielipide: Miksi maksoin keskussairaalassa turhaan erikoislääkärikäynnistä?

Menin alkukesästä Mikkelin keskussairaalaan teettämään päivystysluontoisen toimenpiteen vasemman kyynärpään limapussin tulehduksen takia.

Toimenpide suoritettiin päivystyksen puolella, kuten pitikin.

Vaivan uusiuduttua menin taas päivystykseen. Sama toimenpide suoritettiin uudestaan ja tälläkin kertaa päivystyksen puolella.

Kolmannella kerralla minut ohjattiin kirurgian polille, jossa limapussia taas tyhjenneltiin.

Neljäs ja viideskin toimenpide suoritettiin kirurgian polilla. Tosin viidennellä kerralla minut unohdettiin toimenpidehuoneeseen odottamaan kahdeksi tunniksi.

Mitään tyhjennysoperaatiota ei suoritettu, vaan lääkäri, kun viimein paikalle ehti, kertoi laittavansa lähetteen leikkaukseen.

Nyt pääsemmekin varsinaiseen aiheeseen, joka on tämän kirjoitukseni motivaattori.

Nimittäin päivystyskäynneistä Essote laskuttaa 20,60 euroa käynniltä, kun taas erikoislääkärin palvelut maksavat 41,20 euroa käynniltä.

Päivystysmaksu peritään kolmelta ensimmäiseltä käynniltä. Sen jälkeen käynnit ovat ilmaisia samana kalenterivuotena.

Seuraavassa ote Essoten palveluhinnastosta: "Avosairaanhoidon lääkärin vastaanotto 20,60 euroa, 18 vuotta täyttäneiltä, kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuoden aikana. Avosairaanhoidon erikoislääkäripalvelut 41,20 euroa, 18 vuotta täyttäneiltä."

En tiedä onko päivystyksen ilmoittautumisluukulla työskenteleviä ohjeistettu ohjaamaan asiakas erikoislääkärille, jos uhkana on tuo kolmen käyntikerran jälkeinen ilmainen palvelu.

Minulle pääsi käymään näin, koska luukulla ei muistettu kertoa, että kirurgian polilla käynti maksaa tuplaten, vaikka toimenpide on sama kuin päivystyksessä.

Tietääkseni en erikoislääkärin vastaanotolla tavannut ainuttakaan erikoislääkäriä, minkä takia kalliimpi laskuttaminen olisi ollut perusteltu.

Siellä häärivät samat lääkärit, jotka vaikuttivat aiemmin päivystyksessä.
Eräs (erikois?)lääkäri meni jopa möläyttämään, kun kyselin vaivani syytä, ettei osaa kummemmin sanoa, koska on vasta erikoistumassa.

Jos lääkäri on vasta erikoistumassa, voidaanko häntä nimittää erikoislääkäriksi ja sen mukaan asiakasta laskuttaa?

Sen sijaan, että olisin maksanut päivystyskäynneistä tuon 20,60 euroa kerralta, eli yhteensä 61,80 euroa ja tämän jälkeen käynneistäni ei olisi laskutettu, sainkin maksaa kaikkineen 160,80 euroa.

Ja vain siksi, etten uskonut tulevani huijatuksi julkisen terveydenhoidon puolella. Mutta huijattu olo tästä eittämättä jäi.

Ehkäpä tässä on nähtävä jotain hyvääkin. Pääsin sentään, vaikkakin tahtomattani, osallistumaan Mikkelin Keskussairaalan remonttitalkoisiin.

Pieni vinkki teille, jotka ette halua samoihin talkoisiin osallistua, kyseenalaistakaa ihmeessä päivystyksen ilmoittautumisluukun väittämät, että vaivanne vaatii muuta kuin sen päivystysluontoisen toimenpiteen.

Jouni Kuokkanen
Mikkeli

Essote vastaa: Asetus määrää asiakasmaksut

Näin julkisuudessa en voi kommentoida yksittäisten potilaidemme asioita.
Pahoittelen, että laskutukseen liittyvät asiat vaikuttavat, muun muassa lainsäädännöstä johtuen, usein mutkikkailta.
Jos laskutuksesta herää kysymyksiä, kannattaa aina olla yhteydessä suoraan Essoten laskutukseen: laskutus@essote.fi, puhelin 015 3513 000 perusterveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Erikoissairaanhoitoon liittyvissä asioissa puhelinnumero on 0153 5125 66.
Maksut määräytyvät asiakasmaksuasetuksen mukaisesti. Erikoissairaanhoidolle ja perusterveydenhuollolle on eri säännökset ja maksut.
Maksujen yksityiskohtiin voi tutustua myös Essoten nettivujen kautta: www.essote.fi.

Santeri Seppälä
vt. terveyspalvelujen johtaja
Essote