Lukijalta: Kokoomus vastaa demarikritiikkiin asiakasmaksujen tasosta

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausunnolle esityksen uudeksi asiakasmaksulaiksi.

Mikkelin kaupunginhallitus käsitteli kaupungin lausuntoa esitykseen 10.9. kokouksessaan, jossa SDP esitti useita muutoksia viranhaltijan esitykseen ja tästä äänestettiin useiden kohtien osalta.

Satu Taavitsainen ja Soile Kuitunen kritisoivat (L-S 17.9.) voimakkaasti mm. kokoomuksen kielteistä asennetta SDP:n muutosesityksiin kokouksessa.

Asiakasmaksulaki tulisi voimaan 1.1.2020 ja koskee tulevien maakuntien toimintaa ja säätelee lakitasoisesti niiden asiakkailtaan perimiä korkeimpia asiakasmaksuja.

Sote-toiminnat kustannetaan verovaroin ja asiakasmaksuilla. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymässä asiakasmaksut toivat vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan kahdeksan prosenttia toimintamenoista, 28,9 miljoonaa euroa.

Asiakasmaksujen alentaminen tai poistaminen lakitasolla ei olisi ongelmatonta. Tämä kaventaisi oleellisesti maakuntien talouden liikkumavaraa ja johtaisi nykyisen Essoten alueella jopa 15 miljoonan euron sopeuttamistarpeeseen ja lisärahoitukseen.

Tämän mittakaavan sopeutuksessa palveluverkkoa, palveluita ja henkilöstöä jouduttaisiin supistamaan rajusti. Maakunnan on pystyttävä tulevaisuudessa vaikuttamaan keräämiinsä asiakasmaksuihin ja tulonmuodostukseensa.

Suomessa ei ketään jätetä hoitamatta varattomuuden vuoksi. Asiakasmaksuilla ohjataan myös asiakkaiden palveluiden käyttöä ja käyttäytymistä. Täysin ilmaiset palvelut saattavat ohjata liialliseen ja väärään palveluiden käyttöön ja julkisen terveydenhuollon arvostuksen laskuun.

Kokoomus ei ollut kaupunginhallituksessa lakiesityksen lausunnosta äänestettäessä valmis rapauttamaan terveydenhuollon rahoituspohjaa siten, että palveluiden laatua ja saatavuutta joudutaan voimakkaasti rajoittamaan.

Armi Salo-Oksa
Valtuustoryhmän puheenjohtaja
Olli Miettinen
Valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
Oskari Valtola
Valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja
Kokoomuksen valtuustoryhmä
Eero Aho
Essoten valtuuston puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu (kok.)

Otsikkoa muutettu 19.9. kello 9.49: Poistettu viittaus, että vastaus olisi kokoomuksen lisäksi myös Essoten.