Lukijalta: Vaalien jälkeen Pieksämäellä

Vaalien suurin häviäjä oli nukkuvat äänestäjät. He eivät saaneet yhtään valtuutettua valtuustoon.

Vaalianalyysi pikaisesti kuntavaalien jälkeen. Heikko äänestysprosentti, Suomen toiseksi heikoin, vaikka hypeä sen puolesta yritettiinkin pitää. Ei mitään syytä ylpeillä.
Nuoret taisivat jäädä näpyttelemään kännykkää. Heiltä jäi neljäksi vuodeksi mahdollisuus vaikuttaa kuntapäätöksiin. Vaalien suurin häviäjä oli nukkuvat äänestäjät. He eivät saaneet yhtään valtuutettua valtuustoon.
Olen kehottanut ihmisiä äänestämään, mutta valinta on jokaisella itsellään. Kun olen kysynyt miksi jätit äänestämättä, en kovin vakuuttavia vastauksia ole saanut. Jos asiat on huonosti, etkä siksi äänestänyt, et valitettavasti vaikuttanut siihen, että asiat muuttuisivat paremmiksi. Joku koki ettei äänestämällä voi vaikuttaa. Mutta äänestäminen on demokraattinen keino vaikuttaa.
Nyt valittiin äänestäneiden valtuusto. Pienistä puolueista vihreät teki hyvän tuloksen. Isoja muutoksia ei tapahtunut. Tuli paljon uusia valtuutettuja, mutta hyviä konkareitakin jäi, joiden kanssa yhteistyö jatkuu. Monta kovaa naisnimeä jäi pois valtuustosta mutta uusia hienoja tuli tilalle.
Olen analysoinut omaa toimintaa ja yritän vielä tiukemmin keskittyä asian ytimeen. Mutta kuntademokratia on sitä että on omat mielipiteet ja tarvittaessa äänestetään. Osallistuva kuntademokratia, jossa kuntalaiset ovat aktiivisia toimijoita on yhä tavoitteeni, vaikkei se näissä vaaleissa vielä onnistunutkaan. Pitäisi keskustella siitä, miten asiat suunnitellaan ja valmistellaan. Kuntalaisten vaikuttamisen mahdollisuuksista voisi keskustella valtuustossa ja linjata haluttua suuntaa heti valtuustokauden alussa.
Tällä viikolla alkavat luottamuspaikkaneuvottelut. Kun keskustan Risto Ockenström veti luottamuspaikkaneuvotteluja, lopputulos oli reilu ja tasapuolinen erityisesti pienpuolueille. Toivon, että näin on nytkin, se kasvattaa luottamusta puolueiden välillä. Se, miten koko Pieksämäen kunnallinen päätöksenteko jatkossa sujuu, riippuu taidosta yhteispeliin.
Toivon myös virkamiehiä mukaan talkoisiin avoimemman kunnan puolesta. Jännitteitä on yhä. Mutta hieno valtuusto valittiin, onnittelut kaikille valituille, hyvä me. Hyvän valinnan teitte äänestäjät.

Risto Mykkänen
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Pieksämäki

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.