Lukijalta: Kun Mikkeli hylkäsi maaseutunsa, voisivatko Ristiina, Otava, Haukivuori ja Anttola liittyä viereisiin kuntiin, joilla menee paremmin?

Maaseutu vastaan kaupunki-asetelma on vääristynyt Suomessa.

Vesa Vuorela

Haukivuori sai oman nimikyltin syyskuussa

Kaupungin johtavat poliitikot piirtelevät nyt harpilla ympyröitä torin ympäri, ja julistavat, että säde on viisi kilometriä, sen ulkopuolella ei ole mitään.

Unohdetaan, että ilman ympäröivää maaseutua ei yksikään kaupunki, edes Helsinki, tulisi toimeen. Kaikki kaupungit ovat ainakin energian osalta riippuvaisia ympäristöstään.

Helsingissä hakataan ja Mikkeliinkin lastut lentelee, voisi nyt vanhaa sananlaskua tulkita asenteiden osalta. Kuntaliitosten kautta Mikkeli pääsi armoitettuun 21 ”suurkaupungin” joukkoon, mutta mikä täällä paikallisesti on muuttunut?

Onko väestökehitys kääntynyt nousuun, entä huoltosuhde parantunut? Onko kaupungin vahvuutena nähtävä suuri eläkeläisten keskittymä? Mitä sitten, kun he muuttavat taivaaseen?

Kun kuntaliitoksia tehtiin, oli niiden tarkoituksena nostaa koko kaupungin taloutta ja väestön ostovoimaa. Tämä tavoite hukkui johonkin byrokratian paisutteluun, ja savolaisten mitään saamattomaan kateuteen.

Kaupungin johtavat poliitikot piirtelevät nyt harpilla ympyröitä torin ympäri, ja julistavat, että säde on viisi kilometriä, sen ulkopuolella ei ole mitään.

Miksi ei sitten kukaan voi tehdä ehdotusta, että annetaan Ristiinan, Otavan, Haukivuoren ja Anttolan mennä ja liittyä viereisiin kuntiin, joilla menee nyt paljon paremmin kuin Mikkelillä?

Pentti Raittila
Otava

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset