Mielipide: Opettajat, kootkaa voimanne!

Olin hämmästynyt Mikkelin lukion opettajakunnan mielipidekirjoituksesta (LS 9.11). Miksi tällainen julkitulo?

Tässähän taitaa käydä juuri niin, kuten sivistystoimen johto ilmeisesti on mielessään laskenut.

Mieleen tulee vääjäämättä vanha sanonta hajottamisesta ja hallitsemisesta.

Tason säilymisen takeena on ehdottomasti leikkaus- ja säästökierteen lopettaminen.

Mikkelin kaupunki on jo vuosia leikannut kulttuuri- ja sivistystoimesta ja ajanut nämä toimialat tosi ahtaalle. Viimeksi on keskusteltu viiden sivukirjaston kohtalosta sekä Ristiinan lukion lakkauttamisesta.

Mikkelin lukion opettajakunta kantaa huolta siitä, että jos Ristiinan lukio ei katoa kartalta, keskustan lukion toimintaedellytykset heikkenevät todella rajusti.

Mutta eihän tämän näin pidä mennä. Kootkaa opetusväki ihmeessä voimanne ja kertokaa sivistystoimelle, että nyt riittävät säästöt ja leikkaukset.

Sillä olen täysin varma, että jos jälleen leikataan esimerkiksi lukion määrärahoista, sama toistuu seuraavana vuonna ja sitä seuraavana vuonna ja…

Mikkelin lukion opettajat varoittivat kirjoituksessaan vastakkainasettelusta ja syyllistyvät samalla itse juuri siihen. Miten voi olla ymmärrettävissä ajatus, että uhraamalla Ristiinan lukio turvataan tasokas lukiokoulutus Mikkelissä?

Tason säilymisen takeena on ehdottomasti leikkaus- ja säästökierteen lopettaminen.

Ristiinan kylälle lukion säilyminen on elämää suurempi kysymys. Lasten, nuorten, vanhusten ja koko kylän väen tasa-arvoinen kohtelu on, tai sen ainakin tulisi olla, itseisarvo koko Mikkelissä.

Suosittelisin edelleen opettajien voimien kokoamista yt-neuvottelujen taustalla vaanivaa lomautusvaihtoehtoa vastaan.

Mikkelissä koettiin vuonna 2008 opettajakunnan lomautus ja tulokset tästä toimenpiteistä olivat todella huonot. Sama ei saisi missään nimessä toistua.

Kulttuurin ja sivistyksen turvaamisen puolesta.

Osmo Ukkonen

eläkeope, kirjailija

Mikkeli