Lukijalta: Xamkin opiskelijoiden kauhuelämys loukkaa syvästi mielenterveysongelmista kärsiviä ja kärsineitä

Kyllä minä niin mieleni pahoitin ja vihastuinkin luettuani jutun (L-S 6.10.) Tarjolla livekauhuelämys aikuisille.

Exitus-nimisen elämyksen tarjoavat Xamkin yhteisöpedagogiopiskelijat Mikkelin maalaiskunnan entisellä kunnantalolla marraskuun alussa. Latinankielinen sana exitus tarkoittaa kuolemaa, ja tapahtumapaikka onkin sopivasti hautausmaan vieressä.

Kauhutapahtuma sijoittuu mielisairaalaan, jonne sairaat ihmiset, elämyksen ostavat asiakkaat, tulevat hakemaan tarvitsemaansa lääkettä.

Kauhu alkaa ilmeisesti siinä vaiheessa, kun tulijat kohtaavat henkilökuntaa. Astut suoraan kauhukohtauksiin, et joudu niihin vahingossa. Järjestäjien toiveena ja tavoitteena on, että viisi prosenttia tulijoista joutuu lopettamaan elämyksensä kesken, huiii!

Niukkistiukkistosikko(ko?) minussa valpastui. Mielisairaala, miten sopiva paikka mielikuvituksissamme kokea kauheuksia myös ja etenkin halloweenin merkeissä!

Pohtivatkohan opiskelijat ja heidän ohjaajansa lainkaan sitä, miltä tuntuu niistä henkilöistä, jotka työskentelevät mielisairaalassa tai ovat siellä hoidettavina? Mitä ajattelevat potilaiden omaiset?

Mielensairauksiensa kanssa elävät ihmiset kokevat jo tavallisessa elämässään syrjintää ja väheksyntää, stigma ei ole kadonnut tästä sivistyneestä yhteiskunnastamme.

No mutta hyvänen aika, tämähän on sitä ajan luomaa ja vaatimaa tavallista ekstreemimpää ronskia opiskelijahuumoria ja viihdettä, ettekö te mäntit vanhat pierut käsitä? Hankkikaa elämä!

Minä en käsitä ollenkaan, arvelen että ei moni muukaan. Olen rämpinyt pitkän taipaleen oman masennukseni kanssa ja pärjään nyt ainakin jotenkin.

Haluan sanoa omana mielipiteenäni sen, että tämä livekauhuhanke loukkaa syvästi monia ihmisiä ja on kaikin tavoin hyvien tapojen vastainen.

PS: Olin kuvitellut, että yhteisöpedagogit ovat sellainen ammattikunta, jonka tarkoituksena on tuottaa hyviä asioita yhteisöönsä.

Hilkka Niskanen
mielestään kärsinyt
Mikkeli