Lukijalta: Mikkelin on tehtävä vaikeatkin kouluratkaisut niin, ettei lasten hyvinvointi vaarannu

Länsi-Savo on syksyn aikana kiitettävästi käsitellyt kaupunkimme yleissivistävän koululaitoksen nykytilaa ja sen ongelmakohtia.

Länsi-Savo on syksyn aikana kiitettävästi käsitellyt kaupunkimme yleissivistävän koululaitoksen nykytilaa ja sen ongelmakohtia. Kasvatus- ja opetuslautakunnan edellisenä puheenjohtajana haluan kommentoida muutamia esiinnousseita tapauksia.

Vastustin edellisessä lautakunnassa voimakkaasti uuden varhaiskasvatuslain mukanaan tuomaa mahdollisuutta, jonka mukaan kunnat voivat kasvattaa ryhmäkokoja sekä rajata päivähoito-oikeutta. Mikkeli kuitenkin käytti mahdollisuutta hyväkseen, useat kunnat eivät.
Kun kyselin, millaisia säästövaikutuksia menettelyllä on, nehän olivat päällimmäinen motiivi, sain ympäripyöreän vastauksen, että päätöshetkellä säästöä on vaikea arvioida. Nyt ovat ensimmäiset tulokset nähtävissä ja säästö on marginaalisen pieni. Kun otetaan huomioon mitä ongelmia päätös on tuonut lapsiperheille, voi vain kysyä, mihin unohtui lapsen etu?

Kun muistamme, että tulevaisuus on lasten ja nuorten, niin olemme jo oikealla tiellä.Ikävä kyllä Mikkelin koulurakennuksissa todetaan koulu toisensa jälkeen sisäilmaongelmia. Kun yksi on saatu eliminoitua, ilmenee heti toinen ja sitten kolmas ja…
Koulutoimi tekee parhaansa asian kuntoon saamiseksi ja myös päättäjät laajemminkin ovat vihdoin todenneet, että ongelma vain pahenee, jos samanaikaisesti lähdettäisiin toteuttamaan tässä vaiheessa kaupungin kouluverkon saneerausta. Tämähän merkitsisi terveiden kyläkoulujen lakkautumisia ja entistä suurempia ongelmia kuten vaikkapa koulumatkojen kasvamista.
Arvostamani aluehallintoviraston sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola onkin ehdottanut päivittäisen koulumatkaan käytetyn maksiajan lyhentämistä tunnilla. Hyvä esitys.
Myöskään ei ole aivan sama, minne saneerattavan koulun väistötilat sijoitetaan. Viimeisen tapauksen, Urheilupuiston koulun parakit tulisi mielestäni sijoittaa ehdottomasti Marskin kentälle. Kaiken kaikkiaan voisi jälleen toivoa päättäjiltä, teettehän ratkaisujanne lapsen etu kärkihankkeena!

Mikkelin lukio on kiinnostunut urheilupainotteisuudesta ja on jättänyt tätä koskevan hakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. Koulu on kuitenkin perin oudossa tilanteessa, sillä lukiolla ei kohta ole omia liikuntatiloja, vaan niitä on etsittävä ympäri kaupunkia.
Ratkaisuksi ehdotetaan rakentuvaa Stadiumia, mutta monitoimihalli ei voi toimia koko lukion liikunnan turvaajana. Syystäkin koulun rehtori on huolissaan tilanteesta. Niin, mihin unohtuu tällä kertaa nuorten etu?
Haasteet ovat suuret eivätkä ratkaisutkaan ole helpoimmasta päästä. Mutta kun muistamme, että tulevaisuus on lasten ja nuorten, niin olemme jo oikealla tiellä.

Osmo Ukkonen
eläkeläinen, kirjailija
Mikkeli

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet