Lukijalta: Varhaiskasvatuksessa, koulutuksessa ja terveydenhoidossa tehdään tilkkutäkkiä — mutta onko tilkkuja riittävästi ja sopivatko ne toisiinsa?

Ymmärtäähän sen kun tilkkutäkkiin on käytettävissä vain tietty määrä tilkkuja, selvähän se.

Pohdituttaa kuitenkin onkohan kaikki palaset sopivan kokoisia ja muotoisia. Jokunen voi kiiltää ja hyvältä näyttää, mutta onko muuten sopiva ja toimiva tarkoitukseensa. Toiset taas vähän kulahtaneet.

Sointuvatko viereisten palasten värit ja muodot toisiinsa vai onko räikeitä eroja. Saumakohtien soisi olevan mahdollisimman huomaamattomat. Rajapinnat eheät, varhaiskasvatuksessa, koulutuksessa, terveydenhoidossa.

Tilkkutäkin ompelijoille toivon kärsivällisyyttä ja taitoa, taitoa sopivilla pistoilla kokoon kasata.

Toivon hartaasti kuultavan tarkalla korvalla käyttäjien toiveita, unohtamatta niitä lukuisia käsipareja jotka tätä turvaa tuovaa kudelmaa tarvitseville ojentavat, ilman heitä kaikki olisi turhaa. Yhdessä rohkeasti uutta kokeilemalla, vanhaan perustuen hyvä tulee.

Toivottavaa olisi ompelun onnistuvan, ompeleitten kestävän. Huonosti tehty ei kestä, korjaaminen kevyesti ei kannata, liian isoilla pistoilla ei kovin kaunis ole katsella.

Aina olisi parempi vaihtoehto jos ei tarvitsisi kovin raskasta turvaa käyttää, kevyemmällä pääsisi jos varhain apu ja turva tarjolla olisi. Valtaosa selviää ilmankin, mutta heikoimpia tulee muistaa, se ei ole pois muilta.

Kaikki meistä eivät ilman muitten apua hyvin selviä elämän solmukohdista, tilanteista jotka hankalia ovat. Itse ei huomaa, ei ehkä välitä, ei jaksa.

Toivoa sopii tulevina vuosina käytettävissä olevien tilkkujen määrän lisääntyvän, täkkiä kyllä voi aina jatkaa. Sopivaksi tarpeen mukaan, sitä toivon. Eheä kokonaisuus olisi hyvä tavoite.

Jotta kaikilla olisi turvallinen, lämmin olla.

Reijo Hämäläinen
Anttola, Mikkeli

Luetuimmat