Lukijalta: Miksi maakuntavaaleilla on niin kiire?

Kaikissa maakunnissa on toimivat maakuntavaltuustot. Ne valittiin noin vuosi sitten. siten että kokoonpano vastaa kuntavaalien tulosta puolueiden voimasuhteissa.

Nykyisessä maakuntavaltuustossa jokaisella kunnalla on vähintään yksi valtuutettu. Etelä-Savossa kolmella kaupungilla on 45 valtuutettua ja muilla kunnilla 22. Maakuntavaltuustossa on siis 67 jäsentä.

Jos maakuntavaalit pidetään lokakuussa, maakuntavaltuustoon valitaan Etelä-Savossa 59 jäsentä ja paikat jakaantuvat puolueiden sisällä henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Voi käydä niin, että kaikki valtuutetut tulevat kolmesta kaupungista.

Kun maakuntien merkitys kasvaa, olisi ollut hyvä, että pienetkin kunnat olisivat saaneet olla mukana suunnittelussa ja maakunnille uusien palvelujen käyttöönotossa.

Etelä-Savossa on maakuntavaltuuston lisäksi 13-jäseninen maakuntahallitus ja maakuntajohtaja 30-henkisen esikuntansa kanssa odottamassa lisää tehtäviä.

Nykyisinhän maakuntien merkitys on melko vähäinen, kun asiat hoidetaan kuntien, kuntayhtymien, ely-keskusten ja aluehallintovirastojen kautta.

Tapio Viljanen
kunnanvaltuutettu (ps.)
Kangasniemi, Luusniemi