Mielipide: Arvostetaan Mikkelin vahvuuksia

Viitisen vuotta sitten jouduin lähtemään kotikaupungistani Mikkelistä. Lähdimme vaimoni kanssa Kouvolaan opiskelujen takia. Toinen vaihtoehto oli Helsinki, mutta sen ahtauteen en todellakaan halunnut.

Kouvola olikin huomattavasti mainettaan parempi paikka, mutta siellä huomasin miten kaipaan Mikkeliä, sen vesistöjä ja rentoja ihmisiä.

Sanotaan, että kauempaa näkee paremmin lähelle.

Kouvolassa huomasin, että on yleinen asia, että Mikkelissä joskus asuneet kaipailevat Mikkeliä ja puhuvat siitä kauniisti.

Kouvolalaisia se vähän jopa ärsytti, kun nämä kertoivat, kuinka paremmin asiat ovat Mikkelissä.

Lopulta, työasioista huolimatta, päätimme vain rohkeasti muuttaa takaisin. Tehdä ensin etätöitä ja matkustaa töiden perässä.

Minulla on paljon rakkautta kotikaupunkiani kohti. Siksi usein minua harmittaa tämä suomalainen tai jopa mikkeliläinen ominaisuus, ettei aina muisteta arvostaa kotikaupunkiamme.

Vaimoni työkaveri esimerkiksi kertoi liikematkastaan Mikkeliin. Hän oli nauttinut kesäisestä, kauniista kaupungista ja kysynyt taksikuskilta, olisiko joku kiva ravintola mihin mennä.

Taksikuski vastasi: "Ei täällä mitään ole. Parempi kuin pysyt hotellissa." Vaikka kommentti nauratti aluksi, ilmentää se sitä, ettei aina muisteta arvostaa kaupunkiamme.

Kommentissa eniten ihmetytti se, että Mikkelin ravintolatarjonta on laadukasta, edullista, hyvää kautta linjan ja vielä paikallisten yrittäjien vetämää suuriltaosin.

Ymmärrän että mikkeliläisillä on huoli muuttovirtojen ollessa tällä hetkellä muutaman suuren kaupungin kasvukeskuksia päin.

Ja vaikka talous aiheuttaakin huolta, on Mikkelissä paljon reipasta yrittäjähenkisyyttä. Kuitenkin kaupungin suurimmat vahvuudet löytyvät asioista, joita rahalla ei voi mitata.

Tosin on huomioitava, että tulevaisuudessa työt eivät ole nykymalliin paikanpäällä tehtäviä eivätkä vaadi ihmisten kokoontumista suuriin toimistoihin.

Yhdysvalloissa on raportoitu muuttoliikkeen suunnan muuttuneen suurista kaupungeista kohti rauhallisempia seutuja.

Tästä huolimatta – vaikka muuttoliikkeen kääntymistä ei Suomessa tapahtuisi – minulle ei ole väliä, onko meitä mikkeliläisiä tai mikkeliläisiksi itsensä mieltäviä 60 000 tai 30 000.

Mikkelin suurin vahvuus on, että Mikkeli pysyy ihmisen kokoisena kaupunkina, kauniin luonnon ja Saimaan rannalla. Ihmiset ovat ystävällisiä ja heitä yhdistävät savolainen rentous ja huumorintaju.

Muistetaan arvostaa näitä vahvuuksia, näytetään ne muillekin ja arvostetaan rakasta kaupunkiamme.

Petri Sajaniemi

Mikkeli