Lukijalta: Kulttuurista leikkaaminen leikkaisi myös mikkeliläisten sivistystä ja henkistä vireyttä

Mikkelin kaupungin taloustilanne on kaikkea muuta kuin hyvä.

Uskon kokemuksesta, että talousarviota laativat, ehdotuksiaan esittävät ja toteuttavat virkamiehet sekä kaupunginhallitus sekä -valtuusto yrittävät parhaansa kaupungin hyväksi.

Yleinen vaatimus on, ettei velkamäärä saisi kasvaa. Eräs yksinkertainen menettely on kulujen karsiminen.

Kaupungin tulevat investoinnit ovat mittavat, kaikki tuottavat tulosta valitettavasti viiveellä. Kun pitäisi saada jotain pikaisesti aikaiseksi, on heitetty ajatus kulttuurimenojen karsimisesta.

Olen aina ymmärtänyt, että taloudellisen pääoman rinnalla kulkee tärkeä yksilöllinen henkinen pääoma. Kulttuurista karsiminen aiheuttaa meille myös elintärkeän henkisen pääoman karsimisen.

Kutsun kulttuurin säästösuunnitelmia MTK-syndroomaksi.
M on musiikki. On aika ajoin väläytelty, että Mikkelin kaupunginorkesteri lakkautetaan tai liitetään johonkin suurempaan orkesteriin.

Kaupunginorkesteri on pienestä koostaan huolimatta tasokas ja aikaansaava. Koulukonsertit, kevyemmänkin musiikin ottaminen ohjelmistoon ja musiikin kaikkiruokainen, taidokas esittäminen on kaupunkilaisille tärkeää henkisen minän kasvussa.

T tarkoittaa teatteria. Teatteritalo on saneeraustarpeessa, valovoimaiset työntekijät eivät. Ajatukset siirtää teatteri Mikaeliin on outo.

Kaupunki tarvitsee teatteritalonsa, työntekijät kotoisan työmiljöön ja me kaupunkilaiset elämää suuremman teatterikulttuurin seurantapaikan ydinkeskustassa.

Elämä on paljolti teatteria ja tiedämme, että miljöö on yksi teatterikokonaisuuteen vaikuttavista tekijöistä.

K on kirjasto. En voi ymmärtää, että jälleen herätellään ajatuksia kirjastoverkoston supistamisesta. Suomalaisten sivistys ja nousu kansakuntien eturiviin on pitkälti koulu- ja kirjastotoimen ansiota.

Lisäksi Mikkelin kirjasto on laajentanut toimintaansa esimerkillisesti ottamalla huomioon kaupunkilaiset vauvasta vaariin. Tämän päivän trendi on lukutaidon kaikenpuolinen lisääminen, monipuolistaminen ja luetun ymmärtämisen oivaltamisen merkitys.

Kirjastolaitos palvelee näitä tavoitteita erinomaisesti, esteeksi ei saa tulla etäisyydet ja keskittäminen. Eikä varsinkaan karsiminen.

Päättäjät! Toivottavasti ymmärrätte kirjoittamani. Kaupunki, joka asettaa kuntalaisten kulttuuriharrastukset leikkauslistalle, tinkii tulevaisuuden ihmiskuvasta.

Rahan arvon ymmärtää lähes jokainen, kulttuurin arvo heijastuu kaupunkilaisissa hyvinvointina ja on vahvistamassa mainettamme maailman onnellisimpana kansakuntana.

Pidetään Mikkeli kulttuurikaupunkina.

Osmo Ukkonen
eläkeläinen, kirjailija
Mikkeli