Mielipide: Mikkeli on velkaantunut varoituksista huolimatta

Mikkelin kaupungin tulot eivät ole oikeasti riittäneet menoihin pariinkymmeneen vuoteen. Tilinpäätöksiä on tasapainotettu myymällä omaisuutta.

Omaisuutta on myös myyty tytäryhteisöille, jotka ovat maksaneet ne velkarahalla. Tytäryhteisöjen taseisiin kertyneitä varoja on käytetty kaupungin talouteen ja niin edespäin.

Nyt kaupungin velka lähestyy 300 miljoonaa ja konsernivelka 600 miljoonaa euroa. Kaiken lisäksi kaupungilla on ennennäkemättömän suuret investoinnit suunnitelmissa.

Kun katsotaan kaupungin taloustilannetta, jarrumiehiä olisi tarvittu enemmän.

Samaan aikaan väestö vähenee ja vanhenee. Menot kasvavat ja tulot vähenevät. Kaikki joustovara on käytetty hyvinä aikoina. Kriisikunnan kohtalo uhkaa.

Olin kahdeksan vuotta tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Joka vuosi lautakunta arviointikertomuksessaan ja välillä kesken vuottakin kiinnitti kaupunginhallituksen ja valtuuston huomiota kaupungin velkaantumiseen ja sen tuomiin riskeihin. Käytännössä näitä varoituksia ei huomioitu.

Olen myös valtuustossa joka vuosi esittänyt menojen vähentämistä, tai jos se ei käy, niin tulojen lisäämistä, eli talouden oikeaa tasapainottamista.

Olen ollut viisissä kuntavaaleissa ja koko ajan ajanut tiukkaa menopolitiikkaa. Siitä kai johtuen olin kolmansissa vaaleissani silloin kokoomuksessa äänimäärältäni paras.

Ennalta sovitun mukaisesti minulle olisi kuulunut kaupunginhallituksen paikka ja varapuheenjohtajuus mutta sitä ei annettu. Minua nimiteltiin tiukan talouspolitiikkani takia jarrumieheksi.

Kun nyt katsotaan kaupungin taloustilannetta, jarrumiehiä olisi tarvittu enemmänkin.

Noilta ajoilta minulla on takkahuoneen seinällä viisi minusta Viikkosiin tehtyä, kaupungin taloudenhoitoon liittyvää pilapiirrosta.

Kai niillä jonkinlainen halventamistarkoitus on silloin ollut, mutta itse koen ne ennemminkin kunniaksi. Olenhan ainakin yrittänyt vaikuttaa parempaan taloudenhoitoon.

Nyt joudutaan pakon edessä tekemään sellaisia päätöksiä joista eivät tykkää päättäjät eivätkä kuntalaiset.

Jukka Pöyry

kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen (kd., sit.)

Mikkeli