Mielipide: Väistämissäännöt ovat hukassa Mikkelin ohikulkutiellä

Jälleen kerran koin kauhunhetkiä ajaessani ohikulkutiellä kohti Prismaa.

Kenkäveron liittymästä tuli tielle auto, jonka kuljettaja ei toimintansa perusteella ymmärtänyt liittymätiellä olevan kärkikolmion tarkoitusta.

Ajaessani säännösten mukaan ohikulkutien oikealla kaistalla, tuli auto suoraan eteeni jyrkällä ohjausliikkeellä, merkittävästi tien nopeusrajoitusta alemmalla nopeudella.

Erittäin lähellä olleen peräänajon vältin vain sillä, että onnistuin jarruttamaan ennen törmäystä.

Jokaisessa moottoritien liittymässä kiihdytyskaistalla on väistämisvelvollisuus.

Lakiin on vielä erikseen kirjattu määräys, että kiihdytyskaistalta moottoritielle aikovan on varmistuttava siitä, että siirtyminen voi tapahtua vaaratta ja muita autoilijoita estämättä.

Kohtaamani ajoneuvon kuljettaja rikkoi siis kumpaakin erittäin selkeää sääntöä törkeästi.

Erityisesti ruuhka-aikoina näen jatkuvasti tapauksia, joissa moottoritiellä ajava väistää jo etukäteen kiihdytyskaistalta tulevia siirtymällä itse vasemmalle kaistalle.

Tarkoitus lienee olla joustava ja kohtelias muita kohtaan, mutta siinä tilanteessa liika kohteliaisuus voi olla vaarallista.

Monet autoilijat eivät eivät edes katso, mihin väliin voisivat tunkea. He vain ajavat toisten eteen luottaen siihen, että heitä väistetään.

Jos ajetaan riittävillä ajoetäisyyksillä ja kiihdytyskaistalta tullaan moottoritielle oikealla tilannenopeudella, kenenkään ei tarvitse auttaa muita liikenneturvallisuutta vaarantavilla väistöliikkeillä.

Eero Hynninen

Mikkeli