Mielipide: Mikkelin olisi taas pyrittävä Suomen ykköseksi kesämökkien määrässä — kesäasukkaat tuovat seudulle tuloja ja elinvoimaa

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 Suomen suurin kesämökkikaupunki oli Kuopio 10 805 mökillä.

Toisena oli Mikkeli (10 536 mökkiä) ja kolmantena Parainen, jossa oli 8 820 mökkiä.

Mikkeli oli vuonna 2014 suurin mökkikaupunki 10 324 mökillä. Kuopio oli silloin toinen 9 602 mökillä.

Kuntaliitoksilla on ollut merkittävä vaikutus kaupunkien mökkimääriin, sillä vuonna 2005 Kuopion mökkimäärä oli 5 194 ja Mikkelin 4 649.

Mikkelin markkinoinnin ja näkyvyyden kannalta olisi merkittävä muutos, jos Mikkeli ottaisi takaisin Suomen suurimman kesämökkikaupungin tittelin. Se tulee asettaa Mikkelin yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi.

Suomen suurin mökkikaupunki mainitaan ensimmäisenä erilaisissa kesämökkeilyä koskevissa valtakunnallisissa uutisissa, tilastoissa ja keskusteluissa, tuoden kaupungille ilmaista näkyvyyttä, helpottaen markkinointia ja lisäten kaupungin vetovoimaisuutta.

Mikkelin strategian visio ”elinvoiman lähteitä ovat metsä, ruoka, vesi, matkailu ja vapaa-aika” sopii hyvin yhteen Suomen suurimman mökkikaupungin tittelin kanssa.

Jotta Mikkelistä tulee Suomen suurin mökkikaupunki, edellyttää se nykyistä kannustavampaa tonttimyyntiä ja rantarakentamista sekä hyviä taajama-alueen ulkopuolella olevia lähipalveluja ja monipuolisia vapaa-ajan toimintoja.

Toimenpiteet eivät saa vaarantaa kestävää kehitystä tai hyviä luontoarvoja.

Noin 7 000 Mikkelin alueen mökin omistajaa asuu Mikkelin ja Etelä-Savon ulkopuolella.

Mikkelin alueen mökit tuovat kaupunkiimme noin 20 000 ulkopaikkakuntalaista. Mökkien käyttöaste on keskimäärin 85 vuorokautta vuodessa.

Ilman kesämökeillä vierailevia ulkopaikkakuntalaisia moni Mikkelin alueen kesätapahtuma loppuisi, kiinteistöjen arvot laskisivat, yritysten tulos heikkenisi, maaseudun elinvoimaisuus huonontuisi ja työpaikkojen määrä vähenisi.

Kaupunkilaisten palveluverkkosuunnitelmassa tulee ottaa huomioon myös mökkiläisten toiveet, sillä jokainen investointi ja euro on muuttotappiolliselle Mikkelille tärkeä.

Jarno Strengell
kaupunginvaltuutettu (sd.)
Mikkeli

Luetuimmat