Mielipide: Velanotto on siirrettyä verotusta

Selasin Mikkelin kaupungin tilinpäätöskirjoja parinkymmenen viime vuoden ajalta. Vuoden 2000 taseessa oli varsinaisella kaupungilla vierasta pääomaa noin 88 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernilla yhteensä 230 miljoonaa euroa. Vuonna 2006 nämä luvut olivat 177 ja 393 miljoonaa euroa. Tänä aikana kaupunginjohtajana oli Jyrki Myllyvirta.

Vuonna 2015 luvut olivat 237 ja 547 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtajana Myllyvirran jälkeen tähän saakka oli Kimmo Mikander. Vuonna 2019 luvut olivat 325 ja 717 miljoonaa euroa. Lisäksi tytäryhteisöjen taseiden varat on käytetty emokaupungin tarpeisiin.

Tästä voi jokainen päätellä miten kaupungin taloutta on johdettu ja miten kaupunginvaltuutetut ovat päätöksiä tehneet.

Periaatteessa kaupungin taloudenhoidon ei pitäisi olla vaikeaa. Ensin lasketaan lakisääteisten ja muiden välttämättömien toimintojen menot. Sitten laskettaisiin kaupungin todelliset tulot ja valtion osuudet. Erotus kootaan verotuksella. Tästä periaatteesta on lipsuttu pahan kerran. Nyt katettavaa alijäämää on kertynyt tolkuttomasti.

Jos kaupunginvaltuusto lukitsee veroprosentin nykyiseen, eikä saa tehtyä toimintaan riittävän suuria menosäästöjä, niin velkaantumiskierre pahenee ensi vuonnakin.

Velan otto on siirrettyä verotusta. Sen maksun aika on nyt tullut pahimpaan tilanteeseen. Esitetyllä energiayhtiöomaisuuden myynnillä voidaan saada vain muutama vuosi lisäaikaa selittelyille ja sen jälkeen kaikki olisi kuntalaisille vieläkin kalliimpaa.

Pyydän virkamiehiä laatimaan valtuustolle sellaisen vaihtoehtoisen kaupungin talouden pelastamissuunnitelman, jonka taakse saataisiin myös kuntalaiset. Energiayhtiöomaisuuden myyntiä he eivät hyväksy.

Meidän tulee saada nykyinen melkein joka käänteessä näkyvä kaupungin ja kuntalaisten vastakkainolo loppumaan. Yhteistyöllä elämä olisi täällä parempaa.

Muutoin olen sitä mieltä, että Mikkeli on meille mikkeliläisille maailman paras paikka asua!

Jukka Pöyry

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (kd./sit.), Mikkeli