Mielipide: Yhteistyön puolesta Pohjois-Savon suuntaan

Länsi-Savon uutisessa kirjoitetaan, että liputtaisin Itä-Savoa soteratkaisussa Kuopion suuntaan. Olen koko ajan sanonut, että toivon Mikkelin ja Savonlinnan tekevän vahvaa yhteistyötä ja liputtavan Kuopion suuntaa yhdessä, joten uutinen on tältä osin harhaanjohtava.

Yhteistyötä pohjoiseen liputan siksi, että sinänsä hieno maakuntamme on aivan liian pieni sote-palveluiden järjestäjäksi. Käytännössä jatkaminen Etelä-Savon kokoisena järjestäjänä tarkoittaisi sinnittelyä muutaman vuoden ja pakkoliitosta jonkun toisen alueen kanssa sen jälkeen.

Jos taas liittyisimme vapaaehtoisesti heti alussa, olisimme itse vahvasti vaikuttamassa siihen, miten hoitoketjut perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon saataisiin mahdollisimman sujuviksi ja riittävät palvelut säilytettyä niin Mikkelissä kuin Savonlinnassakin.

Terveyspalvelujen turvaaminen on yksinkertaisesti ensisijaista, vaikka on selvää, että ratkaisu vaikuttaisi moneen asiaan, muun muuassa vaalipiireihin. Kun kyselyä alueemme edustajille asiasta tehdään, kannattaa vastauksissa tämäkin huomioida.

Muita vaikutusarvioita tehdessä pitäisi huomioida vaikutukset molempiin suuntiin: siis mitä saamme ja mitä menetämme, jos liitymme ja mitä, jos emme liity. Faktat puoltavat sitä, että yhdessä tekisimme kokonaisratkaisun jo nyt.

Uutisessa myös kirjoitettiin, ettei vihreällä eduskuntaryhmällä tai ministeriryhmällä ole vielä kantaa siihen, mille kannalle puolue asettuu sote-aluejaossa. Ainakin ministeriryhmämme tuki sitä ratkaisua, että esitykseen kirjattiin yhteistyö Pohjois-Savon kanssa.

Heli Järvinen

Kansanedustaja (vihr.)

Kerimäki, Savonlinna