Mielipide: Mikkelin isot päätökset on tehtävä

Valtuutettu Rouhiainen avasi ymmärrettävästi (L-S 8.9.) kaupungin tilannetta ja päätöksentekoa kasvavien, suurien alijäämien tasosta ja kokonaisongelmista.

Päätökset pitää tehdä ennen kunnallisvaaleja. Muuten aika loppuu ja asiat sysätään taas osin tuntemattomalle joukolle.

Myös pääkaupungin muuttobuumi karkaa. Lähikunnat kiinnostavat maallemuuttajia enemmän kuin Järvi-Suomi.

Osasyy ovat julkisuudessa esiintyneet kulutasot ja julkinen kinastelu maakunta- ja kaupunkitasoilla. Kolmasosa pääkaupunkiseudulla miettii muuttamista pois.

Mikkelin verorasitus alkaa olla maksimissa, kun siihen lisätään veroluonteiset elämisen kustannukset. ”Veroäyritodellisuus” on lähempänä 30 prosenttia.

Myös muita virkamiesmatematiikalla tehtyjä kulurasituksia, esimerkkinä koulu- ja hyvinvointipalvelujen karsiminen, on ollut esillä.

Näihin kuuluvat ”aluejohtokuntasäästöt”. Peräti yhden henkilön kulut, jolla tukahdutetaan koko alueen vapaaehtoisvire ja aikaansaannokset.

Todella strateginen oivallus. Sama jatkuu, ellei isompia päätöksiä ala löytyä.

On strategian muuttamisen aika. Mikä on Mikkelin rooli ja miten tase sekä asiat saadaan kuntoon?

Tarjoan kahta lääkettä: uusi strategia Suomen aidoilla ykkös-maaseutukaupunkiedellytyksillä koko 112 kilometrin mittaiselle kaupungille ja yritystermillä saneeraus.

Rahaksi on muutettava omaisuutta. Tase ei enää odota. Viisautta on oltava kohteesta tai kohteista ja niiden osista.

Samat ongelmat ovat olleet esillä vuosia. On aika tehdä päätöksiä, muttei irrallisesti. Tulevaisuuden muutossuunnat, linjaukset ja vastuutahot on kirjattava.

Kaikki kivet on käännettävä myös koko konsernissa.

Mikä on eri osien rooli konsernissa? Ovatko organisaatiot ja vastuutahot kunnossa? Mikä on virkamiesvastuu ja toimivalta? Kuka vastaa kokonaisuudesta?

Ulospäin näyttää, että luottamushenkilöiden ja operatiivisten johdon vastuu ja rooli ovat epäselvät.

Onko myös liitoskuntarasitteet purettu? Saneeraus päättyy yleensä siihen, kun ollaan varmoja, että vanhat rasitteet, organisaatio ja osaaminen on käsitelty sekä uusi strategia sisäistetty.

On aika totaalinen uuden alku. Tätä olen harjoitellut elämässäni. Siksi voin näin tukea toimia ja nostaa katsomosta asioita pöydälle.

Kyyveden kupeesta

Leo Laukkanen

kauppaneuvos

Haukivuori, Mikkeli