Lukijalta: Kaikki unohtivat eläkeläiset

Vapun tulikuumaksi keskustelunaiheeksi nousi puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) ajatus alle 1 400 euron eläkkeiden tasokorotuksesta 100 eurolla kuukaudessa.

Sekin niin pitkällä ajanjaksolla, että osa ehtii siirtyä rahan mahdin toiselle puolelle.

Joukko ns. asiantuntijoita riensi tyrmäämään esityksen kalliina, mahdottomana ja tulevien sukupolvien eläkekertymää syövänä hulluutena.

Niin STTK:n Jarl Sund kuin EK:n Vesa Rantahalvarikin teilasi korotukset. Onhan eläkkeensaajista puolet tuloluokassa alle 1 400 euroa kuukaudessa.

Näistä noin 40 prosenttia elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella. Siis alle 1 250 euron tulotasolla! Ja se näyttää yhtälöltä jota ei voida ratkaista.

Mitä korkeampi tulotaso, sitä pontevammin vastustetaan esityksiä edes pieneen eläkekorjaukseen  Kauhistus on lähes aidon tuntuista nykyajan pohatoilla, kun he rientävät todistamaan, etteivät alempia työeläkkeitä ansaitsevat  tarvitse euroakaan enempää kuin sen, mitä nyt saavat.

Ja että indeksikorotukset. Ne vasta veisivät vauhdilla kasvavat työeläkekertymät hetkessä miinukselle. Vaikka todellisuudessa ne kasvavat pystysuoraa käyrää. Indeksijäädytyksetkin olivat niille palvelus!

On myös esitetty, että nykyiset eläkeläiset syövät töissä olevien ansiotasoa, koska heidän kannettavanaan  on "vastuu" eläkkeiden maksusta. Että olisi epäoikeudenmukaista kaventaa heidän tulevia, ansaittuja eläkkeitään! Eläketurvankin sanotaan olevan vaarassa.

Tuo on edesvastuutonta puhetta, jolla pyritään saamaan aikaan vastakkainasettelua ja yhteiskunnallista jännitystä. Suurelta osalta nyt eläkkeellä olevista vietiin ansaitusta eläkkeestä iso osa, kun Paavo Lipponen hallituksineen päätti taitetusta indeksistä vuonna 1995. Se oli vääryys ja epäoikeudenmukaisuus jos mikä.

Lipposen varjo ei poistu tulevienkaan eläkkeensaajien yltä. Ei, vaikka koko viriili väestönosa ryhtyisi Rinteen ehdottamiin talkoisiin. Sen tietää myös Rinne, sillä ei demari toisen demarin silmää noki.

Siksi me 1,6 miljoonaa, varsinkin alempi puolikas, muistaa, miten kävi vain vuosi sitten kerätylle kansalaisadressillemme. Niin demarit kuin muutkin pyyhkivät sillä paikkaa minne ei auringonvalo yllä.
Että sellaisia edustajia meillä on!

Veikko Elo (ps)
puheenjohtaja, Oikeutta Eläkeläisille Ry Etelä-Savo
Mikkeli