Mielipide: Lopettakaa postilaisten mollaaminen

Jo usean vuoden ajan on postin kulkuaikaa ja postilaisia mollattu oikein olan takaa. Sen verran julkisuus on armoton, ettei suuren yleisön myötätunto postilaisia kohtaan lisäänny PAU:n pääluottamushenkilön julkisilla esiintymisillä. Mielikuvat ja habitus merkitsevät nykyisin niin kovin paljon. Valitettavaa mutta totta.

Vaan en ollenkaan tunnista mollaamisista omia postinjakajiani. Olen ainakin tähän asti ollut tyytyväinen postin kulkuun: aina posti tullut, ja nyt kun olen jo tottunut näihin automaatteihinkin, tyytyväisyys sen kun vaan lisääntyy.

Me aikuisemmat ihmiset muistamme, miten aikoinaan posti haettiin kilometrien päästä. Jokainen haki postinsa itse tai naapuri toi kulkiessaan kaupoilla. Se oli sen ajan normaali, eikä kukaan valittanut. Nyt posti kumminkin tuodaan jopa oveen saakka, ja valittajia riittää.

Valtakunnan suurin sanomalehti pyysi ihmisiä oikein kyselyllä kertomaan, miten kehnosti posti kulkee. Lähes 600 valittajaa vastasi kutsuun, ja voi sitä surkeutta.

Katsoin netistä, että postilaisten kuukausipalkat pyörivät parin tonnin huitteissa, ja korkein mainittu liksa on 2692 euroa kuussa. Ja kun paperipostin määrä vähenee entisestään, väkeä varmasti vähennetään hiljalleen koko ajan.

Työn ajankohta, palkka ja työolosuhteet huomioon ottaen postilaiset ansaitsevat enemminkin isot kiitokset kuin jatkuvan mollaamisen.

Ari Rautio

kunnanvaltuutettu (sd.), Juva