Lukijalta: Essoten päätös lopettaa lauantaipäivystys on merkittävä muutos Kangasniemen näkökulmasta

Kangasniemen ja Juvan lauantaipäivystysten lopettaminen on Mikkelistä katsottuna tietysti vähemmän ongelmallista kuin täältä suunnalta katsottuna.

Ainoa haitta kuulostaisi olevan ei-kiireellisten potilaiden jonotusaikojen pidentyminen Mikkelissä.

Olettamus pitkistä jonotusajoista ja päivystyksen ruuhkautumisesta saattaa johtaa siihen, että pantataan hakeutumista viikonlopun aikana hoidon piiriin, jolloin paraneminen saattaa toisesta päästä pidentyä.

Jo nyt näkyy hyvinvointikeskuksessa viikonlopun aiheuttama kuormitus, etenkin maanantaisin.

Lauantain kiirevastaanoton lopettaminen lisää kuormitusta todennäköisesti vielä pidemmälle alkuviikkoon.

Kiirevastaanoton lakkauttaminen aiheuttaa hoitajan vastaanoton lakkaamisen lauantaisin. Se aiheuttaa päänvaivaa esimerkiksi haavahoitojen sekä injektio- ja tiputushoitojen suhteen, kuormittaen ehkä lisää vuodeosaston henkilökuntaa. Se saattaa aiheuttaa lisäkuormitusta myös kotihoidon suuntaan.

Lisäksi lauantaisin on tähän saakka päivystävä lääkäri tehnyt vuodeosastolla kierron, joka on ollut loistava asia.

Toki konsultaatiota on käytetty jo muinakin aikoina hyväksi, mutta paikan päällä hoitaminen on tietenkin parasta.

Lauantaisen kiirevastaanoton lakkauttaminen vaikuttaakin, paitsi kuntalaisten lääkäri- ja hoitajapalvelujen saatavuuteen, myös osastojen ja kotisairaanhoidon toimintaan.

Vaihtoehtona on ollut ajatus, että ensihoidon ammattilaiset työskentelisivät hyvinvointikeskuksessa silloin kun eivät ole ydintehtävässään.

Se todennäköisesti korvaisi yhden hoitajan työpanoksen, eikä lauantain kiirevastaanotosta tällöin tarvitsisi luopua.

Olikin yllättävää kuulla Santeri Seppälältä, että ydintehtävät ovat ensihoidolla ovat lisääntyneet siinä määrin, ettei terveyskeskustoimintaa ole jostain syystä saatu alulle koko Essoten olemassaolon aikana.

Kummastuttaa lisäksi, kun taannoin, huhupuheiden mukaan tehtävien vähyyden vuoksi, olisi ympärivuorokautista ensihoidon valmiutta ajateltu vähennettävän, kuten Hirvensalmella, mutta muut seikat lienevät olleet asiaa vastaan.

Laskennalliseksi rahalliseksi säästöksihän tässä muodostuu vain lauantain lääkärin työpalkka, ei muuta. Mutta yhteiskunnalliset kuluja, kuten matkakulut, todennäköisesti kasvavat.

Tähän mennessä hyvinvointikeskuksessa lauantaisin asioineet on pystytty palvelemaan kattavasti jatkohoitoineen, joten lauantain aukiolo hyvinvointikeskuksessa on koettu erittäin tarkoituksenmukaiseksi. Lisäksi se vähentää painetta yhteispäivystykseen.

Kangasniemen kunta ei voi juuri vaikuttaa Essoten toimintaan, mikä on joskus turhauttavaa.

Essoten perussopimuksen mukaan: ”Mikäli kuntayhtymän päätettäväksi on tulossa yksittäistä kuntaa koskeva merkittävä toiminnallinen muutos, kuntayhtymän johdon on käytävä sen toteuttamisesta hyvissä ajoin ennakkoon neuvottelu ao. kunnan kanssa.”

Neuvottelua ei ole käyty eli Essoten näkökulmasta muutos ei ole merkittävä.

Meidän mielestämme asian merkittävyys tulee katsoa kunnan näkökulmasta.

Siitä katsottuna tämä on merkittävä toiminnallinen muutos.

Tapani Nykänen
kunnanhallituksen puheenjohtaja (kesk.)
Kangasniemi

Luetuimmat