Lukijalta: Kaupungin velanotto on verotuksen siirtämistä jälkipolville

Nyt julkistettiin kaupunginjohtajan talousarvioesitys vuodelle 2019. Pahoin pelkään, että se pienin murinoin hyväksytään ja annetaan velkaantumisen jatkua kiihtyvää vauhtia.

Kaupungin velkamäärän on lähivuosina laskettu nousevan nykyisestä noin 220 miljoonasta 300 miljoonaan euroon.

Kaupunki on jo aikaisemmin erilaisin omaisuusjärjestelyin ja osingoin pumpannut yhtiöistään ja yhteisöistään rahaa kaupungin talouteen niin paljon, että konsernivelka on yli 500 miljoonaa euroa.

Nyt esitetty talousarvio on jo vuosikymmenien tapaan rakennettu paljolti perusteettomille toiveille elinvoiman ja työpaikkojen ja sitä myötä verotulojen kasvusta.

Tosiasiassa meillä on suuri työ saada korvattua edes poistuvat työpaikat. Nyt esitetyt henkilöstö- ym. säästöt tuskin voivat toteutua ja ovat joka tapauksessa varsin vaatimatonta luokkaa.

Mikkelin tulevaisuuden näkymässä on huolestuttavia tosiasioita. Väestömäärä, eli veronmaksajat vähenevät 200—300 hengen vuosivauhdilla. Väestö vanhenee ja se tietää lisäntyviä sosiaali- ja terveydenhoidon kustannuksia.

Taloussuhdanne on jo kääntynyt laskuun ja se tietää lisää työttömyyttä ja siitä johtuvia työllisyys- ja sotekustannuksia. Velkojen korotkin ovat lähteneet nousuun.

Jokaisella sukupolvella on velvollisuus maksaa omat kustannuksensa. Tämä on minulle myös omantunnon kysymys. Mielestäni meillä ei ole oikeutta jättää tämän sukupolven menoja nuorisomme maksettavaksi.

Jukka Pöyry
kaupunginvaltuutettu (kd. sit.)
Mikkeli