Lukijalta: Kirkolliskokous teki hyvän ja selkeän linjauksen siitä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen

Turun kirkolliskokouksessa istuttiin tiiviiden, haasteellistenkin keskustelujen ja päätösten ääressä.

Kokousviikon kuuma peruna oli vuosi sitten jätetty aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta. Se oli annettu jatkovalmisteluun perustevaliokuntaan, joka esitti huolellisesti ja perusteellisesti valmistamassaan mietinnössä, että aloite raukeaa.

Valiokunta perusteli esitystään siten, että riittäviä teologisia tai raamatullisia perusteita kirkkomme avioliittokäsityksen laajentamiseksi tai muuttamiseksi ei löydy.

Kirkolliskokouksen käsittelyssä asiaa puitiin useana päivänä, puheenvuoron käytti lähes jokainen edustaja. Päätös kirkon avioliiton pysymisenä miehen ja naisen välisenä syntyi äänin 59-46.
 
Päätös oli oikea. Sillä kirkko halusi osoittaa halunsa pysyä Jumalan tahdon tiellä asiassa. Raamattu ja sen sanoma saivat edelleen sille kuuluvan arvovallan kirkossamme.

Eräs kirkolliskokousedustaja sanoitti asian osuvasti siten, että aikamme ongelma ei ole se, että Raamatun sanoma olisi vanhentunut. Ongelma on, että muuttumatonta Jumalan sanaa ei tahdota nykyään ottaa todesta.

Vaikka me puheenvuoron käyttäneet kukin toimme kantamme vahvasti esille ja mielipiteet erosivat, oli keskustelu kunnioittavaa ja sovinnollista.

Hiukan hämmentävää oli seurata kirkolliskokoukseen kuulumattomien pappien lobbauskampanjaa. Heidän T-paidoissaan ja pöydille jätetyissä lapuissa luki muun muassa näin: ”Vihimme, siunaamme, kyse on Jeesuksen seuraamisesta, kyse on Raamatun sanomasta”.

En voi nähdä heidän toimintaansa Raamatun mukaisena, eikä se ole kirkon, siis pappien työnantajan, ohjeiden mukaista.

Raamattu puhuu rikkaasti ja koskettavasti lähimmäisenrakkaudesta ja toistemme kunnioittamisesta. Meitä kehotetaan siinä jopa kilpailemaan.

Siksi kunnioittava keskustelu eri tavalla ajattelevien välillä on tärkeää. Myös perustevaliokunta kehottaa kirkossamme edistämään kunnioittavaa keskustelua, vaikka mielipiteemme itse asiasta eroavatkin toisistaan.

Eeva-Riitta Hahtola
kirkolliskokousedustaja
Mikkeli