Puheenvuoro: Ryhdytään yhteisiin talkoisiin kiroilun vähentämiseksi koulussa

Kiroilu on mennyt överiksi, kuuluu koulusta. Koululaiset ja opiskelijat ovat alkaneet manata olan takaa, jopa monet niistä kaikista pienimmistä.

Miksi näin, ovatko hyvät käytöstavat unohtuneet? Kiroilusta on tullut arkipäivää, "sallittua". Media syytää kirosanoja, jopa asiallisia ohjelmia ja tilaisuuksia ryyditetään kirosanoilla. Entä esimerkin voima, me aikuiset, vanhemmat?

Kiroilu voi auttaa jos sattuu tai suututtaa. Se saattaa antaa voimaa ja lievittää tuskaa, mutta heikkeneehän teho jos ärräpäitä toitotetaan joka toisessa lauseessa.

Tilaisuuksiin ja paikkoihin, joissa toimitaan yhdessä, se ei kuitenkaan sovi. Eikä se V, varsinkaan lapsen suuhun, jos kenenkään.

On syytä ottaa ryhtiliike, siivota suu ja suoristaa selkää. Asiallinen kielenkäyttö ja hyvät tavat merkitsevät toisten kunnioittamista, lisäävät viihtyvyyttä ja yhteistä hyvinvointia. On mukava kun toinen osaa käyttäytyä ja puhua kivasti.
Elämä on yhteistoimintaa. Jokainen meistä, varsinkin nuoret, olemme oman tulevaisuutemme markkinoijia. Millaisen kuvan sinä haluat antaa itsestäsi eri tilanteissa?

Rantakylän yhtenäiskoulu on haastanut oppilaat ja huoltajat ryhtiliikkeeseen kielenkäytön ja kohteliaan puhetyylin parantamiseksi.

"Siivotulla suulla uuteen kouluun" -kampanja pyrkii siistimään kielenkäyttöä ja kehottaa meitä jokaista tarkastelemaan tyyliä, jolla puhumme toisille ihmisille.
Koulun neuvottelukuntana tuemme vahvasti tuota ryhtiliikettä ja haastamme koko Rantakylän, muut koulut sekä kaikki mikkeliläiset mukaan hyvään ja kohteliaaseen puheeseen toisillemme.

Huomaavaisuudelle on käyttöä aina ja kaikkialla.

Tuire Auru
sihteeri


Jarkko Kosonen
puheenjohtaja
Rantakylän yhtenäiskoulun neuvottelukunta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet